Garancia nezávislosti

O potrebe zmeny fungovania policajnej inšpekcie sa hovorí už dlhé roky. Systém, v ktorom policajt vyšetruje policajta, je z princípu zlý, pretože nezaručuje nezávislosť takejto kontroly. Skôr platí, že ruka ruku umýva.

16.04.2018 10:00
debata (8)

No keďže zmienka o tom, že „vláda bude presadzovať inštitucionálne posilnenie nezávislosti kontroly činnosti ozbrojených zborov“, sa objavila priamo v programovom vyhlásení vlády, dalo by sa očakávať, že ministerstvo vnútra pripraví urýchlene novú legislatívu.

Minister Kaliňák, ktorý bol presvedčený, že zárukou nezávislosti je inšpekčná služba podriadená priamo ministrovi vnútra, však celú vec roky sabotoval.

Problém je v tom, že to, čo on považoval za garanciu nezávislosti, všetci ostatní pokladali za jej hlavnú prekážku. Kým odporúčania medzinárodných organizácií, bývalej ombudsmanky a mimovládneho sektoru mohol ignorovať, v prípade koaličného Mostu-Híd, ktorý reformu fungovania policajnej inšpekcie presadzoval ako jednu zo svojich priorít, narazila kosa na kameň. Napriek tomu sa veci pohli len nedávno, keď Mostu došla trpezlivosť. Všetko potom urýchlili protesty v uliciach a zmena v kresle ministra vnútra.

Po novom by právomoc vymenovať šéfa policajnej inšpekcie mala prejsť z ministra vnútra na vládu. Samotná inšpekcia však bude stále súčasťou Policajného zboru, len už nebude patriť pod jeho prezidenta, ale bude spadať pod riaditeľa Úradu inšpekčnej služby.

Otázka, kto bude kontrolovať kontrolóra, však zostáva. Aj v takomto prípade by však mala existovať poistka, aby sa nestalo, že vláda si do funkcie dosadí „svojho človeka“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nezávislosť #policajná inšpekcia