Plynová záchrana

Hrozba, že Slovensko zostane bez poplatkov za tranzit plynu, je, zdá sa, preč. Nie každý si uvedomuje, čo by sa stalo, ak by sme o prepravu ruského plynu do Európskej únie prišli. Štátna kasa by na dividendách a daniach razom prišla ročne asi o 400 miliónov eur.

20.04.2018 08:00
debata
Vláda zostavená z politikov, ktorí pohŕdajú Bruselom, velebia populizmus a majú za sebou mafiánsku minulosť, by bola aj v takých strategických otázkach, ako je tranzit plynu, tragédiou.

Deficit rozpočtu by ihneď stúpol do výšav a s ním aj zadlženie budúcich generácií. Na reformy v školstve a zdravotníctve by sme museli zabudnúť a, naopak, časť škôl a nemocníc by musela skončiť. Alebo by vláda rýchlo zvýšila dane. V záujme získania stámiliónov by to však nebolo možné bez následkov. Obrovskej záťaže pre firmy či spotrebiteľov.

Poplatky za tranzit plynu sú pre Slovensko kľúčové. Ide o takú položku, ktorá je už zaujímavá aj pre Nemecko. To sa napriek všetkým sankciám a bruselským politikám uchýlilo k tomu, že s Ruskom bude stavať plynovod Nord Stream 2. Slovensko, ale aj Ukrajina a ďalšie štáty, ktorých sa to priamo týka alebo sa im nepáči nemecko-ruský pakt, sa proti novému plynovodu ohradili. Kým pre Slovensko by chýbajúci tranzit znamenal obrovskú finančnú záťaž, Ukrajinu by to ekonomicky úplne odrovnalo. Bola by to bodka pre krajinu, ktorú roky sužuje vojna vo východnej časti štátu, kde pôsobia proruskí separatisti.

Slovenská diplomacia v prípade Nord Streamu 2 funguje na plné obrátky a veľkú pozornosť celému problému niekoľko rokov venovala aj vláda. Dohoda o tom, že sa tranzit cez Ukrajinu zníži iba mierne a Slovensko bude profitovať i na trase Nemecko-Česko-Slovensko-Rakúsko s tým, že plyn pôjde následne do Talianska, je pre nás výhodná. Pre Slovensko znamená doslova záchranu. Ide tiež o úspech našej kvalitnej diplomacie.

Dá sa polemizovať, čo by bolo, keby sa v roku 2002 plynárenstvo neprivatizovalo. Slovensko by teraz nebolo len polovičným akcionárom a bralo by všetky zisky. Vtedajšia Dzurindova vláda si nevedela poradiť s korupciou v plynárenskom podniku, a možno ani nechcela. Veď kde sú teraz vtedajší manažéri, ktorých tam dosadili politické strany? O niektorých z nich sa vie iba toľko, že sú dobre finančne zabezpečení, zjavne na niekoľko generácií…

Rovnako sa však dá polemizovať aj o tom, ako by sa spor o Nord Stream 2 a o slovenský tranzit plynu vyvíjal, keby sme mali inú vládu. Podľa terajších prieskumov preferencií by v nej mohli sedieť ľudia, ktorí by asi ťažko obehnutím trojuholníka Brusel, Berlín, Moskva zaistili, aby dodávky plynu cez Slovensko pokračovali. Vláda zostavená z politikov, ktorí pohŕdajú Bruselom, velebia populizmus, majú za sebou mafiánsku minulosť či fašistické praktiky, by bola aj v takých strategických otázkach, ako je tranzit plynu, skutočnou tragédiou.

Ak dnes má štát v plynárenstve polovičný podiel, je otázne, ako to bude v budúcnosti. Ľudia by mali od politikov žiadať, aby si Slovensko zachovalo silnú pozíciu pri tranzite plynu. Je to jeden z dôležitých a stabilných zdrojov v štátnej kase. Vyskakovať pri plynových hrách na zadné v Bruseli či v Moskve by bol nezmysel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina