Dunajské neduhy

V Bratislave sa uskutoční tento víkend viacero podujatí pri príležitosti dvoch medzinárodných „sviatkov“, ktoré nepochybne navzájom súvisia: Deň Zeme a Svetový deň migrácie rýb a korytnačiek.

20.04.2018 22:00
Martin Krno Foto: ,
Martin Krno
debata

Oba majú najmä výchovno-náučný charakter so zameraním na širokú verejnosť, osobitne na mládež. V peknom počasí mnohé rodiny iste využijú možnosť návštevy areálu Vodárenského múzea na inak neprístupnom dunajskom ostrove Sihoť. Žiaci viacerých škôl sa už tradične zapoja do vysádzania stromčekov, kríkov a byliniek vo svojom okolí.

Nepochybne bohumilá činnosť. Na ekologickú výchovu sa však dá ísť aj z opačného konca. Žiaľ, ten sa ponúka tiež na periférii veľkej Bratislavy. Slovenský vodohospodársky podnik si pomýlil staré koryto Dunaja s holorubom. Páni vodári nechali zlikvidovať medzi Čunovom a Dobrohošťou množstvo vzácnych drevín. Aby sa k nim drevorubači a technika dostali, vypustili vodu z pôvodného hlavného toku našej jedinej veľrieky, čo spôsobilo navyše aj masový úhyn rýb na jeho suchom dne.

Všetko sa to udialo napriek oficiálnemu nesúhlasu Štátnej ochrany prírody a na území chránenej krajinnej oblasti európskeho významu – Dunajské luhy!

To si už v 21. storočí v civilizovanej krajine nijaký normálne uvažujúci človek nedovolí. Na Slovensku si to však dovolil priamo štátny podnik! Pod rúškom ochrany pred povodňami, no podľa ochranárov sa za tým skrýva lukratívny biznis s drevnou štiepkou pre „environmentálne“ teplárne na spaľovanie biomasy.

Správa CHKO podáva trestné oznámenie, ale to už vyrúbaným stromom a uhynutým rybám z dunajského koryta život nevráti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čunovo #výrub stromov