Nebezpečná kulinária

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je na oficiálnej návšteve USA. V prvý deň obleteli svet fotografie usmievavých prezidentov ruka v ruke s manželkami, zasadili spolu symbolický dub privezený z Francúzska a tlačové agentúry priniesli menu prvej súkromnej spoločnej večere: Donald Trump sa rozplýval nad „ozaj úžasnými“ platesami s citrónovým krémom a so špargľou, známe je i menu z utorňajšej večere, sprevádzanej však už aj oficiálnymi rozhovormi.

24.04.2018 22:00
debata

Keď bol nedávno „odídený“ minister zahraničných vecí Rex Tillerson, vo veci bol predovšetkým odlišný názor na jadrovú dohodu s Teheránom, ktorú stihol uzavrieť ešte Barack Obama. Tillerson trval na jej dodržaní, naopak, Trump si potrebuje presekať cestičku k jej zrušeniu.

Na domácej pôde si už terén predpripravil, na medzinárodnej ostávajú prekážky v podobe Nemecka, Veľkej Británie, Číny, Ruska, Francúzska a, samozrejme, Iránu. Tieto krajiny na dodržaní dohody trvajú, a je, dúfajme, málo pravdepodobné, že by ich postoj dokázalo zmeniť Trumpovo zanietené cukrovanie kulinárskemu umeniu à la française.

Na druhej strane, iracionálna zaťatosť amerického prezidenta je známa podobne ako všeobecne zamietavý postoj francúzskej verejnosti k jeho politike. Preto nie je vylúčené, že ani všetky priateľské duby a jahňacie s ryžou nepostačia na to, aby Washington dohodu s Iránom nevypovedal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Donald Trump