Za predčasnejšie

Dianie na našich námestiach sa akosi komplikuje, občianske iniciatívy rastú ako huby po daždi. V každom prípade sa však už odpútali od morálnych apelov a dospeli do jednoznačne politickej požiadavky: predčasné voľby!

29.04.2018 20:00
debata (39)

Napriek tomu, že tvrdia, že za nimi určite nestoja nijaké politické strany, dokonca opozičných lídrov nepúšťajú rečniť na tribúny.

Dištancujú sa síce od referenda o predčasných voľbách, ktoré avizuje Igor Matovič, ale štvorica mimovládok, ktorá sa predstavila minulý piatok v Bratislave, tiež zbiera podpisy pod petíciu za všeľudové hlasovanie na túto tému. S nimi zase nespolupracujú organizátori protestov Za slušné Slovensko, hoci takisto požadujú predčasné voľby. Asi sa budú teraz pretekať, kto ich spustí čo najpredčasnejšie.

Iste, u nás platí zhromažďovacie i petičné právo. Prečo by ho nemohli, jedni, druhí či tretí využiť. Ak však za aktivistami naozaj nie je opozícia a oni vraj strany nehodlajú zakladať, tak komu by vlastne chceli predčasne odovzdať vládnu moc? Takým politickým subjektom, čo sa ešte iba tvoria, no mali by už po niekoľkých mesiacoch svojej existencie vyhrať parlamentné (hádam i prezidentské) voľby?

Ak im ľudia uveria, tak sa potom do vedúcich ústavných pozícií postavia hektickí rečníci z dnešných námestí a tí poveria „skutočných“ odborníkov, aby viedli jednotlivé rezorty, policajné prezídium a Generálnu prokuratúru? No s akou zárukou, že práve tí budú slušní a popritom hádam aj trocha profesionálni?

Podľa tejto logiky by vždy, keď sa na niektorom z bratislavských námestí zíde dvadsaťtisíc protestujúcich, opäť dostali slovo nové voľby. Takúto demokraciu ešte na svete nik nevymyslel. Ani nevymyslí, lebo zodpovedná politika sa robí celkom inak.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #pochody #Za slušné Slovensko