Krátkozraké Spojené štáty

Prezident Donald Trump hrá hru, v ktorej môže chvíľu víťaziť, ale dlhodobo nie. Nemá totiž v rukách také karty, aby všetkým cez clá diktoval svoje obchodné predstavy.

29.04.2018 22:00
debata (3)

Spojené štáty boli dlhý čas predvídateľný politický aj obchodný partner. Trump sa to rozhodol zmeniť. Politika je podľa neho zlá, politici tiež, a tak si povedal, že pôjde proti všetkému a každému. Niekedy je dobré sa vymaniť spod zaužívaného systému, ak nikam nevedie. Kým však nevymyslíte niečo lepšie, je rozumnejšie chvíľu ísť v starých koľajach.

USA sú svetová politická veľmoc a majú tiež obrovský spotrebiteľský trh. Navyše Američania sú ochotní míňať, točia peniaze a každý obchodník je preto rád, ak sa dostane na ich trh. Spojené štáty si ponechali najlepšiu pozíciu vo vývoji IT technológií. Ich najväčšie firmy si držia prestíž pri vývoji počítačov, softvéru, ale aj liekov. Tiež poskupovali menšie IT spoločnosti, nápady na weboch sa začlenili pod americké giganty, zlúčili sa farmaceutické fir­my.

Po tom, čo USA zavedú clá na európsku oceľ a hliník, EÚ bude reagovať clami na americké produkty.

Američania chcú čoraz viac, vrátane milionárov na čele svojich top firiem. Najväčší boháči si vybavili u politikov benevolentný prístup pri daniach a všetky väčšie sumy preháňajú cez daňové raje. Skúšajú to, kde sa dá, hádajú sa s Európskou úniou pri platení daní, fúziách, spoločnom postupne pri vynálezoch a podnikaní.

Lenže pri tom všetkom už zďaleka neplatí, že USA sú v biznise top. Je tu Japonsko, Čína aj EÚ. Pri bielej technike platí, že má vysokú kvalitu skôr tá z našej únie. V prípade áut si kvalitou najviac konkurujú Japonsko, Južná Kórea a Európa. Čína zase vie vyrobiť lacno spotrebné výrobky. V USA pri vývoji motorov zaspali dobu. Ich vozidlá majú vyššiu spotrebu a ciele EÚ pri emisiách dávajú tušiť, že rozdiel sa ešte zväčší.

Európska únia ťaží z toho, že Nemecko a Francúzsko dokázali premiestniť výrobu áut do krajín ako Slovensko. My ťažíme z investícií, Nemci šetria náklady a zvyšujú zisk. Výsledkom je kvalitný a cenovo dostupný automobil. Oproti tomu USA nedokázali naplno využiť Mexiko ako krajinu, kde sú nižšie mzdy, a teda by tam mohli vyrábať lacné autá.

Trump sa rozhodol ísť opačnou cestou a na Mexičanoch sa snaží vytĺkať body podprahovou protimigračnou politikou. A prichádza aj ďalší verdikt: colné hrozby pre celý svet. Trump nimi môže vystrašiť Čínu, pre ktorú je americký trh naozaj potrebný. Pri EÚ však narazí.

Produkty z Európy sú kvalitné a USA ich potrebujú, pretože ich nevedia nahradiť. Spojené štáty jednoducho teraz nemajú na to, aby vyrobili také lacné a kvalitné vozidlo ako to z EÚ. Vzájomnú colnú vojnu nik nechce, aj preto sa francúzsky prezident i nemecká kancelárka správali vo Washingtone diplomaticky. Ak by Trump neprestal, nadišiel by koniec úsmevov. Po tom, čo USA zavedú clá na európsku oceľ a hliník, EÚ bude reagovať clami na americké produkty.

Clá majú význam, ak niekto napríklad podvádza pri výrobe a potom dovozom lacných šmejdov ničí poctivých domácich výrobcov. Preto sa dali akceptovať americké clá voči Číne. Ak ich chce ktosi zaviesť iba preto, aby si vykryl obchodný deficit, je to nerozumné a veľmi krátkozraké.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovoz #USA #Donald Trump #clá