Zvláštna vďaka

V Československu krátko po nežnej revolúcii platili pri návšteve múzeí a kultúrnych pamiatok dvojité ceny – nižšie pre domácich a vyššie pre cudzincov. Keď britská speváčka Siouxsie navštívila pražskú Loretu, neuniklo jej, že musela zaplatiť vyššie vstupné ako jej sprievodca. „To preto, že som žena?“ spýtala sa.

03.05.2018 20:00
debata

Hoci cenník vstupného je už dávno rovnaký pre všetkých, snaha pristupovať k ľudom diferencovane, aj tam, kde by mal platiť striktne princíp rovnocennosti, stále máta v hlavách niektorých politikov.

Obmedzenie prídavkov na deti občanov iných krajín EÚ pracujúcich v Rakúsku, ktorých deti však žijú v zahraničí, je ukážkový príklad takéhoto nerovného prístupu.

Desiatky tisíc žien z krajín bývalého ostbloku, ktoré pracujú v Rakúsku, si podobne ako legendárna britská speváčka môžu položiť otázku: „To preto, že sme ženy? Preto, že opúšťame svoje vlastné deti a rodiny, aby sme sa mohli starať o penzistov ďaleko v cudzine? Alebo preto, aby si nejaký nacionalistický politik mohol pred svojimi voličmi odfajknúť, že splnil svoj sľub?“

V krajine s ročným rozpočtom 78 mld. eur je 100 miliónov ušetrených na prídavkoch pre cudzincov relatívne malá suma, ide skôr o symboliku. Nová vláda chce šetriť za každú cenu a robí to na úkor tých najzraniteľnejších – cudzincov a prevažne žien.

Nuž, zvláštny prejav vďaky! Pritom, politici z FPÖ i ÖVP si musia byť vedomí, že bez týchto žien by neboli schopní postarať sa o vlastných seniorov, lebo o túto prekérnu prácu nemá v krajine pod Alpami takmer nik záujem.

Je to rovnako absurdné, ako keby si teraz niekto v Bratislave zmyslel zaviesť jedálny lístok s extra cenami pre Rakúšanov. „Lebo veď zarábajú trikrát viac!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #zníženie rodinných prídavkov na deti žijúce v zahraničí