Zbohom, rozum

Na šírenie poplašnej správy myslí Trestný zákon, v paragrafe 361 sa hovorí aj o sankcii odňatia slobody až na dva roky.

08.05.2018 07:00
debata (6)

Naše orgány sú však v takýchto kauzách nadmieru benevolentné. Týka sa to i tzv. antivaxerov, ktorí rozširujú „zaručené“ správy o tom, že očkovaním sa imunita detí oslabuje resp. že to vedie dokonca až k autizmu.

Pritom nijaký relevantný výskum vo svete túto „haluz“ nepotvrdil. Semenišťom dezinformácií sú Spojené štáty. Je signifikantné, že pochybovačnú debatu tam podporuje prezident Donald Trump. Ani v Európe nie je situácia ružová.

Vo viacerých krajinách sa v posledných rokoch vyskytujú ohniská osýpok. Prenosnosť tejto choroby je stopercentná, prostredníctvom vzduchu ju od chorého dostane každý, kto ju už neprekonal alebo nebol očkovaný. Až v 86 percent prípadov ochorenie postihlo tých, ktorým sa v prvých mesiacoch života neposkytli potrebné vakcíny.

V Rumunsku od septembra 2016 zaznamenali takmer 13-tisíc ochorení, pričom vyše 8-tisíc pacientov bolo mladších ako štyri roky, 50 z nich zomrelo.

Slovensku sa zatiaľ epidémia vyhýba. Malým zázrakom, veď v 34 zo 79 okresov je zaočkovanosť nižšia ako 95 percent. To stačí, aby prestala fungovať kolektívna imunita. U nás je vakcinácia síce povinná, v praxi sa to však obyčajne pri tomto konštatovaní končí, ostatné ostáva na osvetu. V Nemecku napríklad súd rozhodol, že nezaočkované deti nesmú chodiť do školských zariadení.

Jedným z následkov osýpok je nezvratné poškodenie mozgu. Ak ktosi koná proti životným záujmom svojich najbližších pre nevedomosť, treba mu poskytnúť informácie. Čo však s tým, kto o hrozbe dobre vie, no nekoná podľa toho? Tu sa zastavuje zdravý rozum.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #očkovanie #dezinformácia