Primerane

Tvorba nového zákona o finančných náležitostiach ústavných činiteľov je nekonečný príbeh.

11.05.2018 11:30
debata

Už siedmy rok sa preťatie gordického uzla odkladá. Aj tu platí, čím skôr, tým lepšie, lebo prijímať také citlivé rozriešenie v poslednom roku volebného obdobia by bolo nešťastné pre súčasnú vládnu koalíciu aj opozíciu.

Keď sa v posledných rokoch darí slovenskej ekonomike i podstatnej časti obyvateľstva a poslanci aj ich voliči sú presvedčení, že Národná rada k tomu prispela svojou legislatívnou prácou, tak si zákonodarcovia zaslúžia, aby sa im pridalo. Ak by sa to udialo odmrazením platov, na bankové kontá by im z večera do rána nabehlo vyše tisíc eur. Každý mesiac. A to by nielen slabšie, no ani priemerne zarábajúci človek len tak ľahko nepreglgol. V čase hospodárskej krízy bolo správne, že sa stopol rast platov ústavných činiteľov. Teraz je čas dohodnúť sa, aké zvýšenie platov je primerané. V žiadnom prípade by to však nemala byť výraznejšia suma.

Ale politici sa nevedia dohodnúť. Situácia navodená predstaviteľmi SNS a odtlieskaná opozíciou vznikla už vlani na jeseň. Hoci sa vládni lídri dušovali, že sa to do júna tohto roku dotiahne, veci sa dopredu nepohli. Najnovšie sa vyhovárajú, že zatiaľ Ústavný súd nezverejnil svoju interpretáciu záležitosti.

Akoby sa poslanci z oboch politických táborov spoliehali na to, že sa zmrazenie ich platov s konečnou platnosťou vyhlási za nezákonné a že sa im peniažky z predchádzajúcich rokov posypú do vreciek. Odsúvanie celého problému môže prospieť iba mimoparlamentným a nesystémovým stranám, ktoré by aj v tomto prípade stavili na populizmus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plat #platy poslancov