Prekliaty nulový súčet

Ani najdivšie interpretácie počínania protestujúcich Palestínčanov a obyvateľov pásma Gazy nezakryjú, že pri otváraní americkej ambasády v Jeruzaleme, akokoľvek provizórnej, zbytočne tečie krv.

14.05.2018 22:00
debata (4)

Zbytočne, a pre Izrael, oslavujúci svoje výročie založenia, aj kontraproduktívne. Ak je presun veľvyslanectva najsilnejšieho spojenca Izraela z Tel Avivu do Jeruzalema v čase štátnych osláv symbolickým počinom, potom tie desiatky mŕtvych a stovky zranených pridajú do tejto zmesi svoju vlastnú symboliku.

Minimálne už pol storočia diplomati svetových veľmocí v márnej snahe sprostredkovať trvalé mierové riešenie sporu medzi Izraelom a Palestínčanmi odsúvajú otázku Jeruzalema až na samotný koniec rokovaní. Inými slovami, nájdenie konečného štatútu mesta, ktoré je posvätným symbolom troch abrahámovských náboženstiev, má byť až záverečným potvrdením celkového izraelsko-palestínskeho vyrovnania.

Nie len tak, pre nič za nič. Zo všetkých sporných otázok pri hľadaní mierového spolužitia je Jeruzalem tou najzložitejšou, práve pre svoj emocionálny náboj. Na Jeruzaleme tak či onak záleží miliónom Židov, Palestínčanov, miliardám moslimov i kresťanov. To mesto si nikto len tak neprivlastní bez následkov.

Trump a Netanjahu sú presvedčení, že je možné privlastniť si Jeruzalem aj bez dohôd a záruk, a vyrábajú tak z mesta nový symbol. Symbol, ktorý zrodí nové generácie atentátnikov v uliciach izraelských miest.

Žiaľ, medzinárodní chuligáni typu Donalda Trumpa a agresívni pravičiari typu Benjamina Netanjahua sú práveže presvedčení, že je možné privlastniť si Jeruzalem aj bez dohôd a záruk, a vyrábajú tak z mesta nový symbol. Symbol, ktorý zrodí nové generácie atentátnikov v uliciach izraelských miest. Terorizmus je odporný, samovražedné útoky sú pre Európana nepochopiteľné, lenže nič neprichádza len tak. Sme očitými svedkami zrodu zámienky pre ďalšie nepokoje, a nik zo súčasníkov nebude môcť s čistým svedomím vyhlásiť, že nechápe, z čoho pramenia. Na Blízkom východe sa práve rodí nová legenda.

Legenda o zbytočne brutálnej odpovedi izraelských vojenských síl na demonštrácie v Gaze. Legenda o tom, že v regióne, o ktorom je reč, azda neexistuje nič, z čoho by mohli mať všetci osoh zároveň. Akoby tam neplatila iná hra, než hra s nulovým súčtom: keď sa má Izrael radovať, Palestínčania musia prehrať. Pravdaže, aj naopak, hoci nie je možné poprieť, že schopnosti zabíjať tých druhých sú na oboch stranách značne nevyrovnané.

Donald Trump hrá hru s nulovým súčtom po celý svoj život, od biznisu s realitami k prezidentským voľbám a po nich. Benjamin Netanjahu patrí v Izraeli k tým, ktorí vnímajú spor s Palestínčanmi navlas rovnako. A tak dnes spoločne prehrávajú umiernení Izraelčania, ktorí márne protestujú proti zbytočnej agresivite svojej vlády, tí Američania, ktorí nechcú, aby ich polovica sveta nenávidela kvôli ich nehodnému lídrovi, a, pravdaže, Palestínčania, ktorí počúvajú, že pod „mierom“ sa rozumie ich totálne podvolenie sa okolnostiam, z ktorých tvorby sú pritom vylúčení. Áno, je to hra s nulovým súčtom: práve vyhrávajú fanatici na všetkých stranách. Všetci ostatní prehrávajú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Pásmo Gazy #jeruzalem