NÁZOR: Odchod neodchod

Vyhlásenie Andreja Kisku, že už nebude kandidovať na funkciu prezidenta, bolo očakávané.

15.05.2018 17:50
debata (8)

Ak by bol chcel opäť kandidovať, v nedávnej minulosti mal šancu oznámiť to tak, aby maximalizoval účinok svojich slov. Napríklad na vrchole politickej krízy, v ktorej figuroval ako neformálny líder jedného zo znepriatelených táborov. Ak to neurobil vtedy, bolo zrejmé, že už to neurobí vôbec.

Pre politickú scénu môže byť len užitočné, ak sa aj týmto spôsobom utne jedna z dlhotrvajúcich traumatizujúcich šarvátok, ktoré akurát ďalej podrývajú autoritu štátu a jeho inštitúcií. Prezidentské voľby 2019 bez Andreja Kisku a Roberta Fica môžu byť aspoň teoreticky výberom hlavy štátu, a nie náhradnou vojnou za parlamentné voľby.

Teoreticky. Nech už bude takto o rok kandidovať ktokoľvek, len sotva sa vyhne tomu, aby ho politici a médiá priraďovali k jednému či druhému táboru. Predsa len to však bude o čosi iné, ako by v ringu stáli súperi obťažkaní minulými vzájomnými bojmi.

Čo vlastne Andrej Kiska zamýšľa ďalej, to je vo hviezdach. V tomto zmysle bol jeho prejav dosť protirečivý a zmätočný. Je dosť možné, že takým bol náročky.

Ak chce naďalej bojovať o novú kultúru vládnutia na Slovensku, ako to sám hovorí, prečo teda opäť nekandiduje? Ak plánuje po skončení prezidentského angažmán nejakým spôsobom vstúpiť do straníckej politiky, načo potom rozpráva o tom, že chce tráviť viac času s rodinou? Prečo udáva ako termín tohto rozhodnutia komunálne voľby? Žeby už dal niekomu prísľub, že sa objaví v jeho farbách, ale pod podmienkou, že ten niekto najprv uspeje v komunálnych voľbách, čím potvrdí svoju životaschopnosť? A tak ďalej.

Prejav Andreja Kisku bol protirečivý a zmätočný. Je možné, že náročky.

Prezident skrátka napína publikum ako popová hviezda, ktorá oznámi koniec kariéry, no zároveň tajnostkársky naznačuje, že nie je vylúčené, že sa čoskoro objaví znovu, len v inom prebale… Fanúšikom to možno imponuje. Našej politickej scéne to môže akurát spôsobovať migrény. Iste, objektívne vzaté, ak by chcel Kiska ďalej zostať v politike, potom jeho prechod do straníckej sféry by bol dnes určite čestnejším riešením, ako pokus o zotrvanie v Prezidentskom paláci.

Z tohto pohľadu by ani nemalo byť ťažké uhádnuť, čo sa skrýva za jeho mnohoznačnou rétorikou. Kiska chce, aby ho už Smer ako nezaujímavého nechal na pokoji, nechce však, aby ho za fakticky mŕtvu veličinu začali považovať jeho voliči. To by mu aj mohlo vyjsť za jedného predpokladu: vtedy, keby podozrenia okolo financií v jeho prezidentskej kampani nemali inú, než len politickú substanciu. On sám musí najlepšie vedieť, ako to bolo.

Každopádne, fakticky sa začala kampaň pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. Stôl je zdanlivo čistý a hlavných protivníkov za ním nevidno. Je však takmer isté, že tí, čo sa do volieb pustia, budú musieť bojovať staré vojny, či budú, alebo nebudú chcieť. Rozdelenie našej politiky, ku ktorému dlhodobo prispievajú viacerí, Kisku nevynímajúc, totiž trvá ďalej.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #kandidatúra #Andrej Kiska