Strop podľa SNS

V diskusii o zavedení „dôchodkového stropu“ zaznel názor experta, že ak by ľudia už teraz mohli pracovať do 67 rokov, tak po zavedení stropu 65 rokov by prišli o desatinu dôchodku. Vskutku hlboká myšlienka!

17.05.2018 20:00
debata

Každému je jasné, že čím dlhšie ľudia robia, tým majú nárok na väčšiu penziu. Na to netreba žiadne analýzy, stačí obyčajný sedliacky rozum. Analytik možno časom príde na to, že ak by ľudia makali do stovky, pomaly by nevedeli, čo majú s toľkými peniazmi robiť. Už len, aby sa toľko dožili…

Ale vážne. Takéto vyjadrenia časom zapadnú prachom, čo však celú vec môže pochovať, je súťaž v populizme, kto ľuďom sľúbi viac, resp. v tomto prípade skorší odchod do penzie. Ak by SNS chcela nápad na zavedenie stropu vo výške 65 rokov torpédovať tým, že príde s „ambicióznejším návrhom“ bez nejakej predchádzajúcej diskusie, tak si lepší spôsob nemohla ani vymyslieť.

Pretože automatické zvyšovanie dôchodkového veku podľa toho, ako dlho sa dožívame, má z ekonomického hľadiska svoje racio, otázne však je, kde je hranica únosnosti – inak povedané, do akého veku budú ľudia ešte vôbec schopní robiť. Očakávaný priemerný vek dožitia je totiž na Slovensku stále podstatne nižší ako na Západe (aj keď sa postupne zvyšuje).

Na druhej strane zo štatistík vyplýva, že Slovensko v nasledujúcich troch desaťročiach rapídne zostarne. V roku 2050 budú viac ako polovicu obyvateľstva tvoriť seniori 65+, no oproti Taliansku, Grécku či Nemecku sa budeme stále pohybovať niekde okolo priemeru OECD. Skĺbiť ekonomickú racionalitu s reálnymi ľudskými možnosťami sa dá, no vyžaduje si to diskusiu, nie len tak hádzať čísla od stola.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dôchodkový strop