Hazard s vodou

Žitný ostrov je najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe. Napriek tomu, že je to náš národný poklad, správame sa k nemu veľmi nezodpovedne. Kvalita vody v tejto chránenej vodohospodárskej oblasti sa neustále zhoršuje.

22.05.2018 11:00
debata

Prvé vážne varovanie prišlo minulý rok, keď sa objavila správa, že podzemná voda v okolí bývalej skládky vo Vrakuni je kontaminovaná. Keď na Vianoce ľudom v šiestich obciach na Žitnom ostrove zakázali používať vodu z vodovodu, pretože v nej objavili vysoké množstvo pesticídu atrazín, bolo zrejmé, že už nejde o nejaký ojedinelý exces, ale o vážny problém. Posledná správa, že vo vzorkách vody v obci Kvetoslavov sa objavil metabolit pesticídu chloridazón, obavy ľudí o ich zdravie, ešte umocnila.

Ochranu vody síce od r. 2014 zaručuje ústava a jej vývoz do zahraničia je zakázaný, lenže čo z toho, keď si túto vzácnu surovinu ničíme sami. Zákon na ochranu vzácnych zásobární pitnej vody (tzv. lex Žitný ostrov) tak prichádza doslova v hodine dvanástej.

Ak chceme túto strategickú surovinu uchovať pre ďalšie generácie, tak treba čím skôr prijať opatrenia, aby jedovaté látky nestekali z polí do podzemnej vody. V situácii, keď sucho ohrozuje čoraz viac krajín a diskutuje sa o hrozbe „hydrologického blackoutu“, je takýto hazard s vodou trestuhodný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #ekológia #pesticídy #Lex Žitný ostrov