Zažehnaný štátny trapas

V roku storočnice vzniku Československa sa k štátnym sviatkom na Slovensku zrejme „jednorazovo“ pridá ešte jeden.

23.05.2018 20:00
debata (3)

Vláda schválila návrh Petra Pellegriniho vyhlásiť 30. október, výročie Martinskej deklarácie, za štátny sviatok. Kroky, ktoré tomu predchádzali, však skôr nasvedčovali ďalšiemu štátnemu trapasu.

O ten sa takmer postarala SNS, ktorej stačí pripomínať si našu modernú históriu Dňom vzniku Slovenskej republiky a Dňom Ústavy. Ondrej Dostál z SaS v duchu dnes už pomerne anachronického čechoslovakizmu zaťato trval na zaznávaní významu martinských udalostí pri vzniku republiky. A tak kým sa Česi chystajú na oslavy 28. októbra, na Slovensku hrozilo, že sa tu zas tak po našsky „pobijeme“ a vznik Československa preventívne odignorujeme.

Pellegriniho návrh je pritom jedným z mála rozvážnych politických krokov. Bez Martinskej deklarácie, ktorou sa Slovenská národná rada nezávisle od udalostí v Prahe dobrovoľne a rovnoprávne prihlásila k spoločnému štátu, by pripojenie Slovenska k novej republike jednoducho nemalo legitimitu.

To, že vznik Československa znamenal pre Slovákov v danej historickej chvíli záchranu, a všetky sviatky pripomínajúce neskoršie udalosti (vrátane Dňa vzniku SR), by jednoducho nemali ako vzniknúť, treba azda vysvetľovať už len niektorým „národne orientovaným“ politikom. Tak ako vtedy deklarácia dokázala zjednotiť rozhádanú slovenskú spoločnosť, mohlo by jej pripomínanie dnes pomôcť Slovensku prihlásiť sa k vzniku Československa bez komplexov a trpkosti. Je len smutné, že 30. október už dávno nebol vyhlásený za jeden z najvýznamnejších štátnych sviatkov. Trvalý.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Československo #sviatok