Nová ropa sme my

Novým palivom globálnej ekonomiky sú dáta. A práve tak, ako pri tradičných palivách, i tu platí, že nedostatočná regulácia vedie k problémom.

24.05.2018 22:00
debata

Ak nás pri nekontrolovanej ťažbe ropy či plynu zaujímajú napríklad dosah na životné prostredie – či už priame, alebo následné, vznikajúce pri ich spaľovaní, pri nekontrolovanej ťažbe dát musíme hovoriť o dosahoch na prostredie jednotlivcov i celých spoločností.

Takáto diskusia by vonkoncom nemala byť akademická pre každého, kto používa Facebook či iné sociálne siete, kto využíva internet na finančné prevody a platby či len niekedy poskytol nejakej spoločnosti svoje osobné údaje. My sami a informácie o nás sú komoditou, s ktorou sa obchoduje a ktorá prináša neuveriteľné zisky.

Tak dlho sa ľudia strašili pomyselným Veľkým bratom v podobe všemocnej vlády, až sa objavil súkromný Veľký brat.

Najväčšími technologickými gigantmi dneška nie sú ropné spoločnosti ani automobilky. Sú to firmy, ktoré môžu poskytovaním svojich služieb voľne ťažiť rentu v globálnom meradle, pričom v krajinách, kde pôsobia, nemusia nikoho zamestnať, priniesť čo i len jedinú zo svojich technológií alebo zaplatiť aspoň cent na daniach. Takéto firmy najčastejšie voľne vyvážajú osobné dáta používateľov ich služieb, s ktorými sa potom čulo obchoduje.

Regulácie takéhoto biznisu pochádzajú z 90. rokov minulého storočia, čo je v prípade internetu a sietí, ako hovoriť o praveku či kamennej dobe. Výsledky vidno. Mark Zuckerberg môže tráviť hodiny a dni v americkom Kongrese či Európskom parlamente skormúteným ospravedlňovaním sa a vylepšovaním imidžu svojho projektu po sérii škandálov. Škoda sa už stala a zisky už boli rozdané.

Súkromie miliónov ľudí bolo zneužité na pokus o kontrolu ich zmýšľania o spoločnosti. Tak dlho sa ľudia strašili pomyselným Veľkým bratom v podobe všemocnej vlády, až sa objavil súkromný Veľký brat. Tomu stačí prispôsobiť sa dobe, v ktorej sa z ľudí stáva stádo nie kolektívnym nátlakom, ale naopak, apelovaním na osobnú výnimočnosť a údajné jedinečné kvality zdravého rozumu každého jednotlivca. Pridajte zábavnú formu, a donútite ľudí konať, ako chcete, bez toho, aby čo len tušili, že sú vlastne pod nátlakom.

Nová európska legislatíva, ktorá pod skratkou GDPR (všeobecná regulácia ochrany dát) začína v týchto dňoch platiť, nie je dokonalá ani radikálna. Je však aspoň prvým krokom k efektívnej ochrane našich osobných údajov v novom digitálnom svete, ktorý nás obklopuje, či si to prajeme, alebo nie. Pre jednotlivca je asi najdôležitejšie ustanovenie o nevyhnutnom súhlase s akýmkoľvek použitím jeho dát (nie raz a navždy) v spojení s „právom byť zabudnutý“: každá firma, ktorá používa naše dáta, od banky po internetový obchod, musí byť schopná na požiadanie ich predložiť či bez stopy zmazať.

Koniec poučky o tom, že naša „digitálna stopa“ je večná a môže sa len ďalej zväčšovať, nás najskôr ešte nečaká. V rukách však máme aspoň základný prostriedok sebaobrany: internetové giganty a firmy, ktoré v neviditeľnom digitálnom prostredí obchodujú s dátami, sa budú musieť mať na pozore. Čaká sa len na prvé súdy a rozsudky.<pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #ochrana osobných údajov #GDPR