Zločin bez trestu

Už takmer tri roky verejnosť vie, že malajzijské lietadlo na východe Ukrajiny v júli roku 2014 zostrelila raketa Buk. Stále sme však nevedeli to najpodstatnejšie: kto nesie zodpovednosť za smrť takmer troch stoviek nevinných ľudí.

24.05.2018 20:00
debata (37)

Po štvrtku, keď medzinárodný tím vyšetrovateľov zverejnil svoj verdikt, páchateľa poznáme: raketový systém Buk patril ruským ozbrojeným silám, ktoré sú súčasťou 53. brigády ruskej protivzdušnej obrany v Kursku.

Napriek tomu zostane vinník nepotrestaný, pretože Moskva medzinárodný tribunál neuznáva. Naopak, dá sa očakávať, že Kremeľ príde s vlastnou verziou, „ako to v skutočnosti bo­lo“.

Napokon túto strašnú tragédiu od samého začiatku sprevádzali rôzne fámy, ktoré šírila kremeľská propaganda. Napr. televízia Russia Today priniesla informáciu, že tesne predtým, ako boeing zmizol, sa údajne objavili dve ukrajinské vojenské lietadlá. Ako sa neskôr ukázalo, celé to bolo vymyslené, lebo zábery, ktoré televízia zverejnila, boli vyrobené na počítači.

Keďže drvivá väčšina Rusov je presvedčených, že lietadlo zostrelili Ukrajinci, o opaku ich nepresvedčí ani iks vyšetrovacích komisií. Európska únia by však Rusku mala stále pripomínať, že ani stokrát opakovaná lož nezmyje krv na jeho rukách.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelenie lietadla #MH17