Zmena

Aké je slovenské poľnohospodárstvo, ktoré sa v posledných týždňoch stalo veľkou politickou témou aj kvôli doň tečúcim podporám? A dokedy ňou vydrží byť? Zabudne sa na ňu s príchodom leta a dovoleniek?

29.05.2018 08:00
debata (1)

Poľnohospodárstvo, ktoré bolo kedysi výkladnou skriňou česko-slovenskej ekonomiky, je dnes tieňom toho, čo bývalo. Sebestačnosť krajiny na sklonku osemdesiatych rokov bola 129 percent, dnes nedosahuje ani 40 percent…

Sme prekliati kolektivizáciou, násilným združstevňovaním, ktoré, málo sa to spomína, prinieslo na vidiek aj dve generácie vôbec prvej technickej inteligencie. Práve ona našla v družstvách, ktoré mali istú ekonomickú voľnosť, sebarealizáciu. Sebestačnosť bola dielom umu týchto ľudí, ale aj 360 miliárd korún investícií. Závlahy najlepšie hovoria, čo z nich zostalo.

Ako to, že sme premrhali ľudský aj finančný kapitál, ako to, že masovo nevyrástli rodinné farmy? Zrejme preto, že im chýbalo sociálne zázemie a tiež preto, že vlastníctvo k pôde je neuveriteľné roztrieštené. Zo švíkov sa uživiť nedá.

Aj preto u nás prežili veľké poľnohospodárske farmy. Napriek tomu silnie túžba medzi mladými ľuďmi hospodáriť inak – na svojom a po svojom, čo je o. i. aj odpoveď na všeobecnú industrializáciu odvetvia.

Aký bude pomer veľkých a malých? Odpoveď na to nedajú len želania tých, čo sa chcú stať farmármi, len vízia Bruselu, ale aj vidiek, ľudia, ktorí na ňom žijú. Vieme, kde vôbec situovať nové farmy? Potrebujeme diskusiu o tom, aké poľnohospodárstvo chceme. Aj jasný dokument, ktorým sa k nemu prihlásime a budeme ho rešpektovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #kauza agrodotácií