Talianska kocovina

Životnosť vlád i politikov v Taliansku je vo všeobecnosti veľmi malá, no Giuseppe Conte, ktorý bol minulý týždeň navrhnutý za predsedu vlády, sa do histórie zapíše ako ten, kto sa na premiérskej stoličke nestačil ani len ohriať.

28.05.2018 22:00
debata

Taliansko totiž smeruje (opäť) k predčasným voľbám. Jedno je už jasné teraz: Ak v marci vyhrali pravicoví i ľavicoví populisti, dá sa očakávať, že predčasné voľby ich pozície ešte viac upevnia. Na Apeninskom polostrove tak možno naozaj čoskoro vznikne tzv. Tretia republika.

Aj keď v Ríme sa v uplynulých desaťročiach vystriedalo množstvo vlád, novodobé dejiny Talianska sa delia v zásade na dve obdobia: Prvá republika, ktorá vznikla krátko po skončení druhej svetovej vojny, bola reakciou na 20 rokov fašistickej vlády.

Zlom prišiel v roku 1994, keď sa zrútil systém tradičných strán a režim tvorený skorumpovanými kresťanskými demokratmi a socialistami nahradila vláda Silvia Berlusconiho. Lenže ani Druhá republika nepriniesla požadovanú zmenu. Keď ľudia zistili, že z populistických sľubov sa nenajedia, vrátili sa k „normálnej“, umiernenej politike.

Ani to im však dlho nevydržalo. Taliansko je ukážkovým príkladom toho, keď sa politický vývoj dostane do špirály, z ktorej niet cesty späť. Ak sa politická súťaž zmení na súboj o najväčšieho populistu, tak žiaden racionálne argumentujúci politik v nej zákonite nemá šancu uspieť.

Predstava, že antiestablišmentové Hnutie piatich hviezd, ktoré chce verejné výdavky zvyšovať, a populistická Liga, ktorá má v programe daňové škrty, sa dokážu dohodnúť, je nereálna. Vytriezvenie z povolebnej kocoviny bude preto kruté.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #silvio berlusconi #Giuseppe Conte