Smutné Maďarsko

Jedným zo základných sľubov Viktora Orbána pred nedávnymi voľbami v Maďarsku bolo zavedenie zákonov, ktoré spravia zločinca z kohokoľvek – z jedinca alebo organizácie - kto by poskytol pomoc utečencom.

31.05.2018 09:00
debata (23)

Orbánov Fidesz vyhral dvojtretinovou väčšinou a sľubovaný „Plán Soros“ tak môže byť schválený takpovediac bez zbytočných prieťahov. Celkový balík noviel zákonov počíta až s ročnými trestami odňatia slobody pre „previnilcov“.

Nejde pritom „len“ o postihovanie organizovaného prevádzania ilegálnych migrantov; najvyšší trest hrozí práve tým, ktorí by v pásme ôsmich kilometrov od hranice ponúkli vyčerpaným nešťastníkom vodu alebo teplú prikrývku. Teda aj tým, ktorí možno sami nevítajú nedobrovoľných návštevníkov s nadšením či bez obáv, no v priamom kontakte s človekom v núdzi sa v nich pohne celkom elementárna lepšia stránka ľudskosti.

Európsky riaditeľ Amnesty International Gauri van Gulik konštatoval, že maďarská vláda svoje úsilie zakotviť neznášanlivosť, xenofóbiu a rasizmus dotiahla na celkom novú úroveň. Andrew Stroehlein z Human Rights Watch trpko-výstižne podotkol, že Orbánovi sa podarilo zmeniť Maďarsko na „synonymum pre nenávisť. Je to smutné, svojvoľné zničenie medzinárodnej povesti jeho krajiny“.

Nie je to, pravdaže, nič objavné. Každý, kto už pred voľbami navštívil Maďarsko, musel pri pohľade na otvorene antisemitské slogany a propagandu pochopiť, že ultrapravicové tendencie v krásnom kraji maďarskej nížiny akcelerujú šokujúcou rýchlosťou. Ale politika, ktorá chce zákonom trestať najzákladnejšie ľudské dobro – pomoc blížnemu v núdzi – už nie je len ledajaká „nová úroveň“ rasizmu. Je to už celkom neskrývaný fašizmus.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci