Obchodná vojna

Keď americký prezident začiatkom mája predĺžil EÚ výnimku na clá z ocele a hliníka o ďalších 30 dní, chvíľu to vyzeralo, že obchodná vojna je zažehnaná. Teraz už vieme, že to bolo len dočasné opatrenie. Spojené štáty vo štvrtok uvalili 25-percentné clo na dovoz ocele a 10-percentné clo na dovoz hliníka.

31.05.2018 22:00
debata (9)

Ak je raz niekto presvedčený, že „obchodné vojny sú dobré a je ľahké v nich víťaziť" (D. Trump), tak len ťažko sa dalo očakávať, že od svojich zámerov ustúpi.

A ten, kto sa nádejal, že prezident Spojených štátov predsa len „dostane rozum“, lebo má ekonomických poradcov, ktorí ho presvedčia, že náklady na clá v konečnom dôsledku ponesú spotrebitelia, pochopil, že operovať ekonomickou racionalitou je v tomto prípade zbytočné. V politike sú niekedy fakty nepodstatné.

Aj keď teda pripustíme, že obrovský obchodný prebytok EÚ (resp. Nemecka) voči USA je pre Washington naozaj problém, tak clá pre americkú ekonomiku, ktorá jednoducho v niektorých oblastiach nie je konkurencieschopná, nemusia znamenať žiadnu spásu.

A naopak, ak únia zavedie protiopatrenia, a na bourbon, motorky a džínsy zavedie clá, tak sa to odrazí negatívne na zamestnanosti v USA.

Potom sa Trumpovi voliči na vlastnej koži presvedčia, ako naozaj funguje ekonomický nacionalizmus v praxi.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #clo #Donald Trump #obchodná vojna