Ďalší posledný pokus

Tretí diel talianskej frašky, odohrávajúcej sa vo veľmi svižnom tempe, priniesol opäť nečakaný zvrat.

02.06.2018 08:00
debata

Po tom čo sa zdalo, že dni Giuseppeho Conteho v politike sú zrátané a krajinu čakajú predčasné voľby, je zasa všetko inak.

Liga s Hnutím piatich hviezd sa dohodli, a Conte je tak opäť v hre. Predpoklad, že populisti načúvali hlasom znepokojených finančníkov, ktorí sa obávali, že kampaň pred predčasnými voľbami by sa mohla stať akýmsi referendom o zotrvaní Talianska v eurozóne, je z ríše fantázie. Skôr je pravdepodobné, že Matteo Salvini a Luigi di Maio nechceli pustiť len tak moc z rúk, a preto urobili „ďalší posledný pokus“, aby koalíciu vzkriesili.

Krajina s enormným dlhom, ktorý dosahuje 130% HDP predstavuje tikajúcu rozbušku pre celú EÚ.

O čo viac politický vývoj na Apeninskom polostrove pripomína komédiu, o to viac sa tamojšia ekonomika podobá na antickú dámu. Je všeobecne známe, že podľa Paktu rastu a stability by schodok členskej krajiny eurozóny nemal presiahnuť úroveň 3¤% HDP a výška verejného dlhu 60¤% výkonu ekonomiky.

Keďže takmer všetky krajiny eurozóny vrátane Francúzska a Nemecka tieto pravidlá v minulosti viackrát porušili, niet najmenších dôvodov si myslieť, že práve Taliani, známi svojím benevolentným prístupom k dodržiavaniu predpisov, by chceli byť zrazu akýmsi európskym etalónom.

Krajina s enormným dlhom, ktorý dosahuje 130% HDP, tak predstavuje tikajúcu rozbušku pre celú EÚ. Keď budú talianski populisti vo vláde útočiť na euro ako zdroj svojej dnešnej mizérie, tak len ťažko budú môcť ostatní požadovať, aby Rím dodržiaval pravidlá. Tie buď platia pre všetkých, alebo neplatia vôbec. Nemožno vodu kázať a víno piť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Španielsko