Nie každý hrá fair

Pred piatimi rokmi Slovenskom otriasol škandál, v ktorom boli zapletení niekoľkí futbalisti DAC Dunajská Streda. Bývalý reprezentant Ivan Hodúr sa vtedy priznal, že po dohode so slovenskými sprostredkovateľmi, ktorí tipovali na ázijských portáloch, manipuloval ligové zápasy. O podplácaní v našej najvyššej lige sa hovorí opäť, tentoraz v súvislosti s Trnavou.

04.06.2018 22:00
debata

Nie všetci hrajú fair a bolo by naivné si myslieť, že keď sa korupcia vyskytuje v celej spoločnosti, tak šport zostane akosi bokom. Na rozdiel od minulosti však dnes podvodníkom značne uľahčujú ich činnosť moderné technológie.

Stávkarské gangy v Ázii dokážu zarobiť na zápasoch obrovské sumy, a preto sú ochotní ísť do značného rizika. Sprostredkovatelia v krajinách s korupčným prostredím to však majú ľahšie ako tam, kde sa korupcii nedarí.

Čo je však alarmujúce, chápadlá stávkarskej chobotnice siahajú až k divácky menej sledovaným športom, ba dokonca až do dorasteneckých súťaží. Má to svoju logiku – nesústreďuje sa na ne taká pozornosť verejnosti a médií, a tak majú voľné pole pôsobnosti. Napríklad v susednom Česku sa pred časom prevalil škandál týkajúci sa podozrivého tipovania na florbalové zápasy. Ako pre Pravdu povedal Jakub Čavoj, odborník v tejto oblasti, na nelegálnych ázijských trhoch sa dá tipovať na zápasy slovenskej ligy do 15 i 17 rokov, čo je na Slovensku zakázané.

Hoci je málo pravdepodobné, že by jednotlivec prostredníctvom jedného zápasu v najvyššej slovenskej lige mohol dopomôcť Trnave k celkovému víťazstvu, celú vec treba prešetriť, aby na titule Spartaku nebol ani tieň podozrenia.

Na druhej strane, ak by sa potvrdilo, že niekto zápasmi manipuloval, otriaslo by to dôverou fanúšikov a pravdepodobne by sa to prejavilo v ešte nižšej návštevnosti na ligových zápasoch. Nič horšie si slovenský futbal nemôže želať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbalová aféra #DAC Dunajská Streda