Smer zabočil doľava

Najsilnejšia koaličná strana Smer sa vybrala na politickej ceste smerom doľava. A to tým, že oznámila, že jej prioritou sú vyššie penzie a viac peňazí pre tie deti, ktoré chodia do škôlok a škôl. Podporu pracujúcich rodičov a ich detí a tiež penzistov možno označiť za správnu. O forme by sa dalo diskutovať, či už cez nižšie dane zo mzdy, alebo vyššie bežné penzie namiesto vianočných.

05.06.2018 20:00
debata (25)

V každom prípade v jednu chvíľu vládnutia sa zdalo, že Smer stráca svoju programovú identitu a pravicové koaličné strany ho až príliš valcujú. Bolo to v čase, keď Smer pristúpil na zrušenie daňových licencií pre firmy a jeho ministri prišli s návrhmi na drahšie poistky či výrazné obmedzenie štátnej podpory stavebného sporenia.

Nateraz Smer návrhom balíčka, ktorým sa majú od roku 2019 zdvojnásobiť vianočné dôchodky, zaviesť nulové stravné pre najstarších škôlkarov a všetkých žiakov základných škôl a do tretice sa má zvýšiť podpora kúpeľných pobytov, zbúral viacero mýtov. Strana tým potvrdila, že chce ísť do volebného boja v roku 2020 a úvahy o predčasných voľbách nie sú na programe dňa.

Líder Smeru Robert Fico sa tiež vymedzil voči programu opozície, a to súčasnej aj potenciálnej, keďže o straníckej politike uvažuje aj súčasný prezident Andrej Kiska. Ten je v ťažkej defenzíve, keďže nevie vysvetliť daňové podvody z poslednej kampane ani kauzu pozemku vo Veľkom Slavkove. Dôležité je, aby sociálny balíček nešiel nad finančné možnosti štátu a neobmedzil iné priority (diaľnice). Zdá sa, že štátna kasa by predstavené opatrenia zvládnuť mohla.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #vianočný príspevok #sociálny balíček