Za Moravou zmätok

Môže v parlamentnej demokracii niekto vládnuť bez parlamentu? U susedov v Česku už sedem mesiacov vládne politik, ktorý o sebe tvrdí, že nemá čas na taľafatky, pretože „maká“ na lepšej českej budúcnosti. A vládnuť bude ďalej, hoci aj bez dôvery parlamentu.

06.06.2018 20:00
debata (4)

Na spoluprácu s Andrejom Babišom nakoniec privolili tí, čo majú najväčší dôvod obávať sa nových volieb. Presne, ako očakával prezident Miloš Zeman, ktorý vytrvalo, zas a znova posielal predsedu ANO do ringu, aby nakoniec dosiahol svoje. Babiš, ktorého prezident opäť vymenoval za predsedu vlády, bude zrejme vládnuť spolu s umierajúcou ČSSD a s podporou komunistov, ktorí vo voľbách prepadli takmer tak ako sociálni demokrati.

Na spoluprácu s Andrejom Babišom nakoniec privolili tí, čo majú najväčší dôvod obávať sa nových volieb.

Voľby sa v Česku konali v októbri minulého roka a 6. decembra Miloš Zeman poveril Babiša zostavením vlády.

Zeman sa rozhodol, ako to sám priznal, porušiť tradíciu a zostavením vlády poveriť politika, ktorý nemá garantovanú väčšinu v Poslaneckej snemovni. O týždeň neskôr prezident vymenoval menšinovú jednofarebnú vládu. Andrej Babiš sa tak vďaka Zemanovi stal dezignovaným predsedom vlády, o ktorej bolo v čase jej vymenovania jasné, že nemá podporu parlamentnej väčšiny.

Trvalo mesiac, kým sa Babiš po sérii neplodných rokovaní rozhodol predstúpiť pred poslancov. Hlasovanie o dôvere 16. januára dopadlo podľa očakávania. Babiš dostal iba hlasy svojho ANO, čo mu nestačilo. Vláda podala demisiu a Babiš sa z dezignovaného premiéra stal premiérom rezignovaným. O osem dní nato ho Zeman znovu poveril zostavovaním vlády. A ho opäť vymenoval za premiéra. Ak všetko pôjde hladko, koncom mesiaca by vraj mohol Zeman odobriť Babišovi novú vládu a tá by v polovici júla mohla požiadať parlament o dôveru.

Aby toho zmätku nebolo málo, v radoch sociálnych demokratov ešte stále beží vnútrostranícke referendum o vládnej spolupráci s Babišom. Čo sa stane, ak by „soc-dem", čisto teoreticky, svojmu vedeniu takýto ťah za funkciami vo vláde a v štátnej správe neodobrili? Príde Babiš do parlamentu žiadať dôveru opäť naslepo? Babišova vláda v demisii – čiže tá, o ktorej sa už vie, že najskôr už na konci júna bude vyzerať celkom inak – medzitým prichádza do snemovne so svojím návrhom na budúcoročný štátny rozpočet…

Hádam sa v tom aspoň za riekou Moravou niekto vyzná. Zrejmé je len jedno: Miloš Zeman sa rozhodol, že Babiš bude na čele českej vlády, a nedá si pokoj, dokiaľ sa tak nestane. Podpora komunistov, ktorú Zeman kedysi, ešte keď sám viedol ČSSD, vylučoval, už neprekáža. Podľa všetkého by neprekážala ani podpora xenofóbnej pravice Tomia Okamuru.

Zeman mieni po sebe zanechať ako dedičstvo politickú scénu, na ktorej nezostal kameň na kameni. Tento plán, zdá sa, má lepšie vyhliadky na úspech ako Babišove farbisté prísľuby efektívneho, manažérsky vedeného, ale pritom sociálneho štátu. Jediné, čo zatiaľ ANO dokázalo, bola „očista“ štátnej správy od ľudí, ktorí mu nevoňali. Zeman však nepotrebuje od Babiša výsledky. Babiš sám je pre neho výsledkom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Miloš Zeman #zostavovanie vlády