Srdečné pozdravy zo Šiah

Každý, kto mal do činenia s naším zdravotníctvom, vie, prečo sa u nás hovorí, že je lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý. Táto stará múdrosť však bude dvojnásobne platiť po 1. júli, keď reálne hrozí, že takmer polovica pohotovostí na Slovensku zostane zatvorená.

09.06.2018 07:00
debata (4)

Opäť sa tak potvrdzuje, že cestu do pekla dláždia tie najlepšie úmysly. Určite nebolo spravodlivé, keď v minulosti štát nútil lekárov slúžiť na pohotovosti celú noc za smiešny peniaz. Ten, kto je nútený pracovať v kuse 32 hodín, nielenže ohrozuje svoje zdravie, ale v konečnom dôsledku aj zdravie druhých.

Preto sa urobil kompromis – lekárska služba prvej pomoci má po novom fungovať iba do 22. hodiny a lekári budú mať garantovanú minimálnu hodinovú mzdu 12 eur. Predpoklad, že na Slovensku je možné ponechať niečo na dobrovoľnosti, sa však ukázal mylný. Výsledkom tohto nedomysleného zákona spolu s neochotou lekárov slúžiť na pohotovostiach je situácia, že obyvateľom niektorých miest (ako napr. Šahy), nezostane nič iné, len v prípade potreby cestovať desiatky kilometrov do okresných miest.

Tak tomu sa povie reforma! Je zaujímavé, že slovenskí politici majú pomerne jasno v tom, čo bude o 20 – 30 rokov (ako napr. v prípade dôchodkového stropu), no nedokážu riešiť akútne problémy, ktoré ľudí trápia teraz. Možno na to prídu, keď sami budú potrebovať lekársku pomoc, no najbližšia pohotovosť bude 50 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekárska pohotovosť