Zlodej kričí...

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa vyjadril, že jeho krajina mieni bojovať proti politickému islamu i tzv. paralelným spoločnostiam. Súčasťou „bojovej stratégie“ je zatvorenie siedmich mešít a vypovedanie imámov, ktorí sú podozriví z protizákonného poberania financií zo zahraničia. Zároveň zdôraznil, že náboženská sloboda a rozmanitosť sú rakúskou prednosťou.

10.06.2018 22:00
debata (26)
Najväčšie percento moslimov usadených v Rakúsku tvoria Turci, a tak reakcia tureckého prezidenta na seba nedala dlho čakať. Podľa Recepa Tayyipa Erdogana je tento krok dôkazom rasistickej, diskriminačnej politiky, zacielenej proti islamu, a varoval pred vojnou medzi „krížom“ a „polmesiacom“.

Človeku sa ani nechce veriť, že žije v 21. storočí. Rakúski ľudovci môžu súčasnú situáciu zmätku, strachu a agresie, súvisiacu s prílevom utečencov do Európy, ľahko zneužiť na stupňovanie napätia – a to aj neuváženými populistickými krokmi voči cudzincom, príslušníkom menšinových náboženstiev a pod.

Ak však chce lekcie z tolerancie a demokracie rozdávať pán, ktorý vo svojej vlastnej krajine drží za mrežami skoro každého, kto sa opováži čo len náznakom kritizovať náboženskú a myšlienkovú intoleranciu v Turecku, asi treba spozornieť: niečo niekde nesedí. Objektívne treba povedať, že Kurzovo rozhodnutie týkajúce sa hŕstky duchovných ešte neznamená vykázanie moslimov ako takých z Rakúska, ani ich diskrimináciu.

Napokon, mnohí tam žijú aj preto, lebo v Erdoganovom kráľovstve sa už nedá dýchať. A ak Erdogan hovorí o nebezpečenstve konfesionálnej vojny, mohli by jeho hovorcovia jedným dychom dodať, že práve jemu by sa do karát náramne hodila.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #Recep Tayyip Erdogan