Obchod s porcelánom

Tesne pred summitom G7, keď sa všetci chystali na konflikt ohľadom colných taríf, Donald Trump odrazu spustil o tom, že by na stretnutia G7 mal byť opäť prizývaný Vladimír Putin.

11.06.2018 22:00
debata (3)

Na záver summitu Justin Trudeau vyhlásil, že je rád, že sa s Trumpom aspoň dohodli na záverečnom komuniké a zopakoval svoj nesúhlas s americkou obchodnou politikou. Trump, ktorý už medzitým z Quebecu odišiel, kanadskému premiérovi vynadal cez Twitter a nariadil americkým vyjednávačom stiahnuť americký podpis pod záverečným vyhlásením.

Sú to výbuchy človeka, ktorý ignoruje základy diplomacie a fungovania medzinárodných vzťahov? Alebo sú takéto Trumpove ťahy súčasťou nejakého hlbšieho plánu?

Trump sa vyhadzuje z G7 sám, Spojené štáty si však nemôžu dovoliť byť izolované, zatiaľ čo šestica ostatných dokáže prežiť aj bez USA.

Steve Bannon, niekdajší Trumpov extrémistický poradca a dôverník, ktorý sa tvári ako hlásateľ nového svetového poriadku a „stvoriteľ“ Trumpovej prezidentskej misie, by určite pritakal tej druhej možnosti. Americké médiá sa chytajú za hlavy, pretože s každým ďalším rozbitým obchodom s porcelánom, ktorý za sebou ich prezident zanecháva, sa práve takáto možnosť javí ako tá pravdepodobnejšia. Trump možno nie celkom chápe, do akej pozície sa to pred necelými dvomi rokmi dostal, jeho kroky však zapadajú do scenára celkového rozkladu povojnového medzinárodného poriadku.

Poriadku, ktorý, mimochodom, vytvorili, podporovali a viedli v prvom rade Spojené štáty, a ktorý bol i preto zostrojený tak, aby fungoval v prospech Spojených štátov – i keď, pravdaže, v kontexte úspechu celého Západu.

Trump by sa na summite možno cítil lepšie v prítomnosti Putina, vládcov Saudskej Arábie a možno Číny ako uprostred najbližších spojencov, ktorí už nevládzu skrývať svoje znechutenie. Autokrati nemajú problém s tým zahrať na amerického prezidenta oslnivé divadielko s červenými kobercami a prúdmi nekonečných chválospevov. Zároveň ho neobťažujú rečami o hodnotách, demokracii a férovom prístupe.

Putin bol z niekdajšej skupiny G8 vykázaný po tom, čo jeho jednotky protiprávne odtrhli Krym od Ukrajiny. Nič viac a nič menej. Cesta Ruska naspäť k rokovaciemu stolu je preto v zásade rovnako jednoduchá, ako bola cesta von: prvou podmienkou je rusko-ukrajinské vyrovnanie, ktoré pritom nevyhnutne ani nemusí znamenať vydanie Krymu Kyjevu.

Trump sa vyhadzuje z G7 sám, nie pre tarify, neschopnosť spolupráce alebo neochotu uznať argumenty druhých. Ak je na odchode, je to pre všetko dohromady. A hoci nikto Spojené štáty nahlas nevykáže, slová francúzskeho prezidenta o tom, že Spojené štáty si nemôžu dovoliť byť izolované, zatiaľ čo šestica ostatných dokáže prežiť aj bez Spojených štátov, hovoria jasne.

Trump rozbíja G7, kým Putin rokuje v Číne o vytvorení konkurenčného projektu. A nukleárny mier je momentálne v Singapure v rukách dvoch nespoľahlivých adolescentov v koži dospelých lídrov. Bannon je sám málo dôležitý, niektoré jeho reči sa však zatiaľ potvrdzujú viac ako mnohé „seriózne“ predpovede. Žiaľ.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #G7 #Donald Trump #summit G7