Populizmus naruby

Na hlúposť sa dá reagovať dvomi spôsobmi: buď ju úplne ignorovať, alebo ju prebiť ešte väčšou hlúposťou. Žiaľ, v prípade interrupcií si politici zvolili druhú možnosť.

12.06.2018 14:00
debata (3)

Skočili na udičku extrémistom, ktorí nastolili tému, a ostatní ju teraz ďalej živia. Kotlebovci môžu byť spokojní. Súťaž o to, kto bude väčší ochranca ľudského života od samého počatia, sa začala…

Je to však zvláštny druh populizmu. Populizmu naruby. Politici, ignorujúc postoje vlastných voličov, otvárajú tému, na ktorú má drvivá väčšina populácie jasne vyhranený názor. Ak 34 % ľudí skôr súhlasí a 41 % rozhodne súhlasí s umelým prerušením tehotenstva v prípade, ak ho odporučí lekár (ba dokonca aj pre 75 % veriacich je to prípustné riešenie!), tak pretláčať za daných okolností „pro life“ agendu je priam sizyfovská snaha.

Bude zaujímavé sledovať, ako poslanec Podmanický svojim straníckym kolegom vysvetlí svoju zákonodarnú iniciatívu, keď postoje voličov Smeru k interrupciám sú ešte o čosi liberálnejšie, ako je celoslovenský priemer (37 % skôr súhlasí a 41 % rozhodne súhlasí).

Stačí si spomenúť, ako na tejto téme v minulosti pohorelo KDH, a žiadny politik, ktorý je pri zmysloch, si s ňou nebude znovu páliť prsty. Prečo to potom niektorí znova skúšajú? Vždy sa nájde malá skupina ľudí zaryto presvedčených, ale v situácii, keď máme túto oblasť dobre legislatívne ošetrenú a počet interrupcií klesá, je snaha čokoľvek meniť vykopávaním otvorených dverí.

Zdá sa, že tak ako v mnohých iných veciach platí, že voliči predbehli politikov, a zároveň platí i to, že niektorí politici sú nepoučiteľní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #interupcie