Kto získa z balíka

Zmeny zákonov musia vystihovať dobu, ktorú žijeme. Keď druhá Ficova vláda v sociálnom balíku znižovala roku 2015 odvody a zvyšovala tým platy pre ľudí s nízkym a so stredným príjmom, boli hlavné problémy Slovenska nízke mzdy a až 13-percentná nezamestnanosť.

14.06.2018 12:00
debata

Kabinet v roku 2016 tiež znížil daň z pridanej hodnoty na základné potraviny na 10 percent. Kým pokles odvodov splnil svoj účel, nižšia DPH fungovala len chvíľu a dnes nikto nedokáže vyhodnotiť konečný efekt.

Teraz, keď je nezamestnanosť päťpercentná a platy v krajine konečne ako-tak rastú, sú potreby ľudí iné. Najviac peňazí míňajú rodiny. Preto oprávnene práve na rodiny s malými deťmi smerujú pripravované opatrenia z nového sociálneho balíka. Kto má dve malé deti, získa mesačne 50 eur na bezplatných obedoch v škôlke, respektíve v škole. Ďalších 43 eur mesačne by rodič mohol získať na zdvojnásobení daňového bonusu na dve šesťročné ratolesti. Dokopy to dáva slušnú sumu 93 eur mesačne.

Obedy zadarmo pomôžu najviac chudobným rodinám, ktoré si doteraz nemohli dovoliť platiť ani sumu 1,20 eura denne školskej jedálni. Daňový bonus môže zase motivovať pracujúcich.

V opatreniach zameraných na rodiny treba pokračovať. Slovensko sa do budúcnosti bude boriť najmä s problémom starnutia populácie. Školské obedy zadarmo či vyšší daňový bonus sú dobré kroky, ale hlavným problémom mladých zostáva drahé bývanie. Mať na krku hypotéku je ťažké. Štát musí spraviť veľkú reformu a vo veľkom začať stavať nájomné byty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálny balíček