Červené karty

Červená karta vo futbale znamená vylúčenie a odchod hráča pod sprchy. V diplomacii červená karta znamená vyhostenie a odchod previnilca z krajiny, ale vlastne ide o vystriedanie v tíme: namiesto odídeného nastupuje iný.

17.06.2018 12:00
debata

Načo potom slúži taký trest? Nuž, najčastejšie na sankcionovanie konkrétneho špióna pod diplomatickým krytím alebo diplomata, ktorý závažne či zištne porušil miestne zákony. Vysielajúci štát to schytáva akoby popri tom: veď je faktickým ručiteľom za svojho diplomata.

Vyhosťovanie je starý nástroj nepísaného obyčajového práva. Do kodifikovaného medzinárodného práva vstúpilo relatívne nedávno cez Viedenský dohovor o diplomatických stykoch v roku 1964. Štát môže kedykoľvek označiť cudzieho diplomata za osobu non grata, a nie je povinný vysvetľovať dôvody. Časom vyhosťovanie špiónov takmer zovšednelo, a istú skúsenosť s tým už má aj Slovensko. Lenže pozor: vyhosťovanie ako nástroj spojeneckej solidarity, ako prejav politického (symbolického) postoja štátu, navyše pod vonkajším tlakom – to je voľačo kvalitatívne nové, s čím sa naša diplomacia doteraz nestretla.

Jeden sympatický a spriatelený minister zahraničia sa pochválil, že v prepočte na počet obyvateľov jeho krajina vyhostila viac ruských diplomatov než iné. Som toho názoru, že zapájať sa do takýchto čudných hitparád neradno. Spojenecká solidarita Slovenska by sa nemala premeriavať tým, koľko „Ivanov“ dostane od nás „kopačky“, povedané jazykom nižšej mediálnej cenovej skupiny. Hoci treba uznať, praktické by to bolo: koľko diplomatov štát vyhostí, toľko bobríkov solidarity získa. Potom stačí len spočítať bobríkov, na to netreba ani kalkulačku…

No nežartujme, téma je príliš vážna. Pri takýchto rozhodnutiach, rovnako ako pri červených kartách vo futbale, platí nie názor fanúšikov či komentátorov, ale iba verdikt samotný. Ak ho urobili doma (nie v cudzine) tí, ktorí majú na to demokratický mandát, a ak sa riadili záujmami štátu, potom je kritika ich rozhodnutia síce legitímna, ale druhoradá. Kritérium spravodlivosti sa v tomto prípade použiť nedá. A otázku správnosti či nesprávnosti politického rozhodnutia nech si mysliaci občan zodpovie sám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyhostenie