Chýbajú všetci

V posledných rokoch sa s určitou pravidelnosťou opakujú varovania, či priam poplašné, ale žiaľ oprávnene, správy o akútnom nedostatku jednotlivých profesií a odborníkov v rezorte zdravotníctva. Raz sú to sestričky a iný zdravotnícky personál, inokedy všeobecní lekári, zubári, pediatri či gynekológovia...

19.06.2018 08:00
debata (5)

Všetci zainteresovaní o tom zrazu hovoria, pričom si často protirečia, a napokon sa celá vec zametie pod koberec dajakým optimistickým prísľubom z ministerstva. Ku skutočnej náprave však nedochádza, o niekoľko mesiacov sa celý problém znovu prevalí so všetkou svojou argumentačnou či pseudoagrumen­tačnou silou.

Najnovšie sa hovorí o nedostatku „niektorých“ ambulantných lekárov špecialistov. Keď sa však urobí sumár, kde aký odborník chýba, tak z toho vzídu postupne všetky špecializácie a takmer všetky regióny. Zďaleka nejde iba o zaostalejšie oblasti Slovenska, ale na veľké prekvapenie aj o bratislavskú župu, samotné hlavné mesto nevynímajúc.

Rezidentský program, podľa ktorého priamo štát dáva absolventom lekárskych fakúlt mzdu za to, že sa po atestácii zaviažu pracovať vo vybranom meste istý čas, sa teraz rozšíri. Veci napomôže, no komplikovaný vývoj určite nezvráti k lepšiemu trendu. Skôr to bude znovu iba o plátaní dier, a to sa nedá donekonečna.

Vyžaduje si to komplexnejšie riešenie. Po vzory netreba chodiť až do ďalekej cudziny. Všeobecným lekárom by sa mali rozšíriť kompetencie, treba zefektívniť postgraduálny systém vzdelávania lekárov, ktorý je stále veľmi ťažkopádny, viac by sa mali rozhýbať aj samosprávne kraje. Ale alfou a omegou ostáva celkové financovanie zdravotníctva. Pokiaľ mladého lekára na Slovensku nezaplatíme, ujde nám do zahraničia. A keď ich niet vo všeobecnosti, čo už takí špecialisti?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #nedostatok