Nepodplácajte

Úplatky sú u nás súčasťou zvykového folklóru. Čakárne na slovenskej dedine sú v literatúre plné lietajúcich sliepok, ešte teplých vajíčok alebo zlatiek skrývaných na horšie časy.

21.06.2018 09:00
debata (2)

Dlho sa považovalo za samozrejmé rovnako ako odriekanie Otčenáša, že ak lekár v liečbe neuspeje, bude to asi preto, že tých vajíčok dostal málo. Ak doktor takto dobre mienený dar neprijal, pacient sa neraz urazil.

Od súčasného zdravotníctva máme, samozrejme, nárok žiadať maximum, lenže druhá vec je pretrvávanie myšlienkových vzorcov, viera v rodinkárstvo a známosti. Dodnes veľa z nás verí, že bez úplatku nás lekár v našom večne kolabujúcom zdravotníctve ani neprijme. Ale mnohí, ktorí úplatok jakživ neponúkli, vedia, že lekár si svoju prácu urobí rovnako, ak nič nedostane. Rozhodne si to od vás nevypýta. Na rozdiel od ponúkania darov nie je ich vymáhanie bežná prax. Ak sa to predsa stane, tak áno, je to trestný čin.

Nedávno bol zaistený ortopéd nitrianskej nemocnice, ktorý vraj prevzal úplatok 20 eur. Samotné darkyne však potvrdili, že len chceli prejaviť vďačnosť po dobrej starostlivosti. Trestné stíhanie lekára bolo zastavené.

Je ponúknutie daru lekárovi úplatok? Je lekár, ktorý dar prijme, podplatný? Ak by lekársky zákrok podmienil darom, rozhodne áno. Adekvátne by však bolo apelovať aj na pacientov, aby žiadne „prilepšenia“ počas liečby neponúkali, pretože sa tak v zásade podieľajú na normalizovaní korupcie. A ak sa po zdarnom zákroku pacient predsa dobrovoľne rozhodne prejaviť vďaku darom, ťažko za to niekoho odsudzovať. Pokiaľ ide o dar finančný, a lekár ho prijme, mohlo by sa do praxe prijať povedzme to, aby bol povinný ho zdaniť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatky