Európsky Ellis Island

Už v najbližších dňoch sa bude rozhodovať o budúcej podobe migračnej politiky EÚ. Dá sa očakávať, že dôjde k tvrdému konfliktu medzi blokom krajín, ktoré migráciu odmietajú (V4, Rakúsko a Taliansko), a kancelárkou Angelou Merkelovou.

23.06.2018 18:00
debata (1)

Keďže Rakúsko v júli prevezme predsedníctvo EÚ, dá sa predpokladať, že lídrom „protimerkelovskej koalície“ sa stane kancelár Sebastian Kurz. Ten politiku otvorených hraníc od začiatku odmieta, pretože ju považuje za veľké riziko. Naopak, môže poukázať na to, že výsledkom jeho tvrdého postoja je uzatvorenie balkánskej migračnej trasy.

Kurz na nedávnom stretnutí s bavorským premiérom Markusom Söderom v Linzi veľmi presne pomenoval kľúčový bod európskej migračnej politiky: „Musíme zabezpečiť, že o tom, kto príde do Európy, budeme rozhodovať my, a nie prevádzači.“

Je to také jednoduché, až sa nechce veriť, že dosiaľ nikto nenavrhol, že Európa potrebuje svoj vlastný „Ellis Island”- teda miesto, kde sa o udelení azylu bude rozhodovať podľa jasne stanovených pravidiel a ľudia tak nebudú vydaní napospas prevádzačom, ktorým obetujú neraz celý rodinný majetok.

Prvý krok k tomu môže byť obracanie lodí späť k líbyjským brehom, kde by mohli vzniknúť „regionálne vyloďovacie platformy“. Predišlo by sa tomu, aby pašeráci ľudí z migrantov cielene „vyrábali“ stroskotancov na mori a rôzne mimovládne organizácie ich potom zachraňovali. Ak nechceme, aby ľudia ďalej umierali v Stredozemnom mori, treba preto niečo urobiť.

Tak ako plot splnil svoju funkciu na Balkáne, treba v Stredozemnom mori prijať rázne opatrenie, ktoré pašerákom značne sťaží ich biznis.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #V4 #migrácia