Polkrok k rozumu

"Poľské tábory smrti" ako mediálna skratka pre nacistické koncentračné tábory na území Poľska okupovanom Nemeckom počas druhej svetovej vojny je naozaj absurdná.

27.06.2018 22:00
debata

Už len preto, že medzi tamojším civilným obyvateľstvom, podobne ako medzi slovanskými národmi bývalého Sovietskeho zväzu, si hitlerovská agresia vyžiadala najväčšie obete.

Dajú sa pochopiť naši severní susedia, aj keď ich zarážajú zmienky „o krvavom pekle v Osvienčime“. Ide predsa o pekné mestečko ležiace neďaleko viacerých táborov, kde nacisti zmasakrovali státisíce väzňov a vojnových zajatcov. Preto je pre ne určite priliehavejší nemecký názov Auschwitz-Birkenau.

Ako sa však súčasná nacionalisticko-konzervatívna vláda vo Varšave chcela vyrovnať s takýmito scestnými označeniami, bolo tiež absurdné. Parlament pred pol rokom schválil zákon, na základe ktorého autorom takýchto textov hrozilo väzenie až do troch rokov. Malo sa to vzťahovať i na tých, čo by vraj obviňovali poľský národ z účasti na holokauste. Tým by sa zastavilo objektívne vedecké bádanie a hľadanie historickej pravdy. Tá totiž jasne hovorí o tom, že sa našli aj takí Poliaci, ktorí udávali skrývajúcich sa Židov a tak ich vydali na milosť a nemilosť nacistickým katanom.

Po vlne ostrej kritiky najmä z Izraela a USA poľský Sejm na návrh premiéra doslova z večera do rána absolútnou väčšinou hlasov zmenil kontroverzný zákon s tým, že by už nemalo ísť o trestné činy, ale „iba“ o priestupky.

Viaceré tendencie v politike vládnej strany Právo a spravodlivosť vyvolávajú vážne znepokojenie medzinárodnej verejnosti. Teraz sa dá ťažko seriózne odhadovať, čo spôsobilo obrat v otázke holokaustu, no včerajší polkrok k rozumu treba uvítať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #tábor smrti