Cesty a chodníky

Vatikán nemá dohromady ani tisíc obyvateľov, ani prírodné zdroje, ani armádu, no jeho diplomacia je údajne najefektívnejšia na svete.

01.07.2018 09:00
debata (1)

Jeho ozbrojenci, kedysi obávaní drsní Švajčiari, dnes vyzerajú ako nalakované kanáriky – koho už len tí zaženú svojimi halapartňami? Nikto sa Vatikánu nebojí, ale všetci ho rešpektujú: kresťania, inoverci aj ateisti. Nie je členom žiadnych medzinárodných organizácií, skupín či klubov. Napriek tomu v mnohých štátoch, aj v SR, pápežskí nunciovia stoja na čele diplomatického zboru. Nuž zázrak, čo iné.

A keď tak hľadám racionálny základ onoho zázraku, spomeniem si na starého otca, s ktorým som chodieval na huby. On vždy kráčal lesom nenáhlivo a rovno, ja som pobiehal cikcakovito v presvedčení, že takto ponachádzam húb viac. A raz som zablúdil, pol dediny ma hľadalo do rána. „Chlapec mój, nikdá neopúšťaj cestu pre chodník,“ povedal na druhý deň starý otec.

Prečo o tom práve teraz? Pred 25 rokmi, v júni 1993, prvý prezident SR Michal Kováč navštívil Vatikán, za pontifikátu Jána Pavla II. Protokolárne tam išiel ako hlava štátu, ale v skutočnosti to bol (myslím) hľadajúci pútnik, jeden z mnohých. A Svätý Otec vtedy povedal: „Urobil sa už značný kus cesty. Vieme však, že treba ešte veľa prejsť, aby celý kontinent mohol žiť v pokoji a dosiahol vyrovnaný blahobyt. K tomu je potrebné, aby hlboké korene, ktoré v jeho krajinách nikdy neodumreli, živili vedomie a nádej Európanov, počnúc bohatstvom ich tradície.“ Akoby to povedal dnes.

Vatikánska diplomacia nám nemôže byť modelom, už len preto nie, že podľa ústavy sa SR neviaže na nijaké náboženstvo. Potrebujeme jej však pozornejšie načúvať. Azda práve idea cesty, ktorou odhodlaní a rozvážni dokráčajú k cieľu a nedajú sa odlákať na chodníky, jej dáva vnútornú silu, akou nedisponuje žiadna iná diplomacia. A ešte, ako sa krásne vyjadril jeden nuncius: Svätá stolica nemá nikdy naponáhlo. Aj ten čo nikdy neotvoril Bibliu, vie, že cesty Pána sú nevyspytateľné. Žiada sa dodať, že jeho chodníky tiež. Ale štátom predsa len viac svedčia dlhé cesty, hoci aj s rázcestiami, ako krátke kľukaté chodníky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #diplomacia