Otázniky okolo voľby

Nedávne vymenovanie Milana Lučanského za dočasného prezidenta Policajného zboru SR môže vyvolávať pochybnosti verejnosti, no je to rozhodne lepšia voľba, ako by sa ním mal stať Marián Slobodník.

01.07.2018 16:00
debata

Podstatné je, aby dočasný policajný prezident nerobil zásadné personálne výmeny, ale aby iba dozeral na riadny chod Policajného zboru.

Kým opoziční politici volajú po zmene spôsobu tejto voľby, ich kritika pripravovaných zmien znamená, že im až tak neprekáža zachovanie súčasného stavu. Policajný prezident by mal patriť výlučne pod ministerstvo vnútra a rezortný minister by mal právo ho navrhovať a zároveň aj odvolávať. Terajšie pripravované zmeny predstavujú iba zbytočné komplikácie pri voľbe a odvolávaní budúceho policajného prezidenta.

Opozícii sa nevidí najmä to, že prezident PZ bude volený na sedem rokov a na jeho odvolanie bude treba súhlas koalície aj opozície v parlamentnom výbore. Prekáža jej to preto, lebo si chce po budúcich voľbách do Národnej rady zvoliť vlastného človeka, ktorý preskúma prešľapy minulého vedenia.

V súčasnosti prezidenta PZ vymenúva a odvoláva minister vnútra. A nie je to náhodou to, po čom volá dnešná opozícia? Ministerstvo vnútra predstavuje rezort, pod ktorý spadá aj Policajný zbor a každý nový minister má určitú víziu o jeho fungovaní. Takže dnešná kritika opozície ohľadom voľby policajného prezidenta je iba zbytočným politikárčením. Či už kandidát na prezidenta PZ prejde vypočutím poslancami, alebo ho navrhne vládna väčšina v parlamentnom výbore, posledné slovo pri jeho výbere bude mať minister vnútra.

Ak by prešiel návrh novely o Policajnom zbore v terajšej podobe, pôjde iba o zbytočné zasahovanie vládnych strán do rezortu, ktorý by mal byť výlučne v kompetencii ministra vnútra. Zostáva dúfať, že sa k pripravovanej novele zákona prijme ešte niekoľko pripomienok, aby sa tým zjednodušila nielen voľba, ale aj odvolávanie policajného prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #polícia SR #Milan Lučanský