Návraty do stredoveku

Rakúsky konzervatívny kancelár Sebastian Kurz ostro skritizoval zásah tureckej polície proti pochodu za práva sexuálnych menšín v Istanbule: „Nesmie dochádzať k žiadnej diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a takéto zhromaždenia by mali byť samozrejmosťou.“

03.07.2018 08:00
debata

Slovenskému konzervatívnemu politikovi Antonovi Hrnkovi sa nepáči, že sa na Dúhovom Pride v Bratislave zúčastní verejná ochrankyňa práv. Podľa podpredsedu SNS ide o šírenie neoliberálnej „genderovej“ ideológie, ktorej cieľom je rozložiť klasickú rodinu.

Aj takto vyzerá rozdiel medzi konzervatívcami v dvoch susedných krajinách. A keby sa viacerí slovenskí politici líšili v nazeraní na LGBTI ľudí len od rakúskych. Vo väčšine európskych, aj omnoho „katolíckejších" štátoch, majú na to podstatne liberálnejší názor. Tomu zodpovedá i moderná legislatíva. Iba nedávno česká vláda prijala návrh zákona, podľa ktorého budú môcť občania rovnakého pohlavia uzatvárať už nielen registrované partnerstvá, ale aj manželstvá. Naši kresťanskí konzervatívci s obdivom pokukujú po autoritatívnom islamskom režime prezidenta Erdogana. Zrejme by najradšej tiež poslali do bratislavských ulíc policajných psov, slzotvorný plyn a obušky.

Ako si SNS predstavuje Slovensko 21. storočia, predviedli jej ministri pod taktovkou Andreja Danka. Pred televíznymi kamerami sa kľačiačky predbiehali, kto najzbožnejšie spína ruky v Hradnej kaplnke. Tým však sotva niečo urobili pre upevnenie „klasickej“ rodiny.

A čo sociálnodemokra­tický Smer? Znovu zaujal polohu mŕtveho chrobáka. Roky tvrdí, že na vyriešenie spolužitia gayov a lesieb stačí pár drobných zmien v zákonníku. Dosiaľ nepresadil ani jednu. Aj preto ide ombudsmanka Mária Patakyová opäť na Dúhový pochod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #Dúhový pochod #Anton Hrnko #Mária Patakyová #LGBTI+