NÁZOR: Rúhanie? Nie!

Nálepka „sebanenávidiaci žid“ prischla Woodymu Allenovi či nedávno zosnulému Philipovi Rothovi. Ale sebanenávidiaci kresťan? Také niečo tu ešte nebolo! Keď vyštudovaný teológ čelí trestnému oznámeniu za hanobenie náboženstva, znie to ako zlý vtip. Čo sa vlastne stalo?

03.07.2018 20:00
debata (76)

Novinár Michal Havran si minulý týždeň vo svojom komentári „podal“ kontroverzného kňaza Mariána Kuffu. Oprávnene. Kuffa nedávno priamo v parlamente podporil kotlebovcov, ktorí predložili návrh interrupčného zákona. Predtým zasa šíril hoaxy a nezmysly o Istanbulskom dohovore.

Niekomu sa nemusí páčiť autorov štýl, niekomu samotný obsah, no v žiadnom prípade nemožno vyslovenie názoru kvalifikovať ako trestný čin. V tom sa advokát Ján Čarnogurský ml., ktorý Kuffu zastupuje, šeredne mýli.

Svoje o tom vedia aj katolícke organizácie, ktoré kedysi zažalovali novinára Martina Kleina za jeho „nactiutŕhačský“ text o arcibiskupovi Jánovi Sokolovi. Celá vec skončila až na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý dal napokon za pravdu Kleinovi. Dá sa predpokladať, že tento spor sa skončí obdobne.

Autor v článku nehanobí kresťanstvo a kresťanov. Ako mnohí iní kritizuje dogmatických vykladačov písma, ich netoleranciu a modloslužobníctvo. Náboženstvo, ako veľakrát predtým, je v v tom nevinne.

Čarnogurský síce obhajuje Kuffu tým, že pomohol stovkám ľudí, ktorí by inak „pravdepodobne skončili ako bezdomovci a zostali by na okraji spoločnosti“, no ani pomoc ľuďom v núdzi nemôže byť ospravedlnením za jeho extrémistické postoje.

Kuffa, ktorý má medzi veriacimi pozíciu superstar, je skôr vizitkou (biedy) slovenského katolicizmu.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Havran #Marián Kuffa