Ako v horore

Predstava, že sa po domove pre starkých prechádza kuchár v bielom plášti, chorým dôchodcom sa predstavuje ako lekár a za asistencie upratovačky im poskytuje transfúzie do žíl a lieky pofidérneho pôvodu, by iste sira Alfreda Hitchcocka inšpirovala k nakrúteniu strašidelného thrilleru.

06.07.2018 20:00
debata (11)

O tom, aké hororové scény sa mohli diať v súkromnom zariadení sociálnych služieb v centre Bratislavy, sa ešte len dozvieme z výsledkov vyšetrovania. Zatiaľ polícia zatkla dvoch podozrivých, no ťažko uveriť, že protizákonne postupovali bez vedomia, ak nie priam bez súhlasu či priameho pokynu vedenia domova či predstaviteľov tejto neziskovej organizácie.

Nič netušiaci klienti, ktorí denne za „výpomoc“ platili 25 eur, boli manipulovaní osobami bez odbornej kvalifikácie, ohrozovaní na zdraví či nebodaj aj na živote. Takých „kvietkov“ rozkvitlo v slovenskej metropole niekoľko. Skúsenosti s viacerými z nich sú trpké a varujúce. Ale rozličné inštitúcie si zodpovednosť neraz nielen za lajdáctvo, ale i zákerný úmysel prehadzujú ako horúci zemiak.

Župy takéto prapodivné firmy vraj iba registrujú, rezort kontroluje len využitie štátnych dotácií (Iris aj v tom pohorel), Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou kontroluje lekárov, a nie tých, čo sa za zdravotníkov vydávajú. Riaditeľ domova pre seniorov pre istotu čím skôr zdúchol…

Heydukova ulica je doslova za rohom od sídla ministerstva práce a sociálnych vecí. Hovorí sa, že pod lampou býva najväčšia tma, no existujú oprávnené obavy, že čím ďalej od Bratislavy, tým môžu byť služby poskytované starým ľuďom (a nielen im) v sociálnych zariadeniach ešte problematickejšie. Akurát, že v hlavnom meste sa im ľahšie pozerá pod pokrievku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori