Prvé výstrely

Takmer presne pred osemdesiatimi ôsmimi rokmi vstúpil v Spojených štátoch amerických do platnosti zákon o clách, známy podľa mien jeho autorov - senátora Reeda Smoota a kongresmana Willisa G. Hawleyho. Odborníci sa prú, do akej miery sa zákon z júna 1930 podpísal pod prehĺbenie Veľkej hospodárskej krízy. O tom, že krízu prehĺbil, však spory nie sú.

08.07.2018 22:00
debata

Clá na vyše 20-tisíc druhov tovaru a odvetné akcie obchodných partnerov USA v nasledujúcich rokoch skresali americké dovozy a vývozy o viac ako polovicu. Vieme, čo veľká kríza narobila v Spojených štátoch a čo v Európe, kde pripravila pôdu pre katastrofu druhej svetovej vojny.

Žaloby Európskej únie a Číny môžu mať na pôde WTO úspech len do takej miery, do akej berie Trump vážne WTO. A to je veľmi málo.

Nepochybne to vedeli všetci ekonómovia a politici, ktorí po vojne pomáhali vybudovať systém dohôd a inštitúcií, ktorých cieľom malo byť okrem iného zabránenie obchodným vojnám. Na budovaní tohto poriadku, ktorého dnešným predstaviteľom je Svetová obchodná organizácia, sa na prvom mieste podieľali USA. Ostatní sa občas sťažovali, že poriadok je až príliš proamerický, výhody však vždy dosiaľ prevažovali nad nevýhodami.

Súčasný americký prezident sa zase sťažuje, že poriadok, ktorý budovali USA, USA nevyhovuje. Obchodnú bilanciu vyhlasuje za otázku národnej bezpečnosti a v jej mene vyhlasuje obchodnú vojnu partnerom i konkurentom. Žaloby Európskej únie a Číny môžu mať na pôde WTO úspech len do takej miery, do akej berie Donald Trump vážne WTO. A to je veľmi málo.

Dnes, našťastie, veľká kríza neprebieha, a Trumpove colné útoky na Čínu, EÚ a Kanadu zatiaľ svojím rozsahom neprekračujú medze, ktoré by sa nedali zvládnuť. Lenže, ako v každej vojne, sila prvého výstrelu prestáva byť zaujímavá v momente, keď v odvete začne strieľať protistrana. Tí, čo teraz pripomínajú nešťastný Smootov a Hawleyov zákon, majú väčšinou na mysli práve nepredvídateľnosť následkov.

Na prvú väčšiu vlnu taríf na niekoľko stoviek čínskych tovarov, ktorá vstúpila do platnosti v piatok, Peking ihneď reagoval clami na americké tovary v rovnakej úhrnnej hodnote 34 miliárd dolárov. Trump odpovedal, že je pripravený pokračovať, pričom celkovo môže uvaliť clá na čínske dovozy v hodnote viac ako 500 miliárd dolárov, čo je zhruba objem všetkých dovozov USA z Číny za rok. To už bude iná káva.

Ak by šlo iba o neférové praktiky Číny, ktorá svojim firmám umožňuje vykrádať know-how západných spločností – inak ich nepustí na miliardový čínsky trh – a zaplavovať potom Západ lacnejšími napodobeninami, Trumpovi by stačilo obrátiť sa na spojencov. Hoci EÚ je v obchodnej bilancii zraniteľnejšia ako USA a colné vojny by nepreferovala, spolu s Kanadou by mohla pomôcť vytvoriť nátlakový blok, ktorý by čínskym praktikám čelil efektívnejšie a elegantnejšie. Hoci aj na pôde WTO.

Ako však vieme, Trumpovým heslom je America first. V praxi to znamená, že USA na jednej strane antagonizujú vlastných spojencov a prehliadajú WTO, a na druhej strane ako prvé strieľajú v obchodnej vojne s Čínou. História je poučná len pre toho, kto sa poučiť chce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #clá