NÁZOR: Anarchy in UK

„Neviem, čo chcem, ale viem, ako to získať.“ Hoci text punkovej „hymny“ od Sex Pistols odrážal hnev mladej generácie frustrovanej zo zlej ekonomickej situácie, v ktorej sa ocitlo Spojené kráľovstvo v polovici 70. rokov, veľmi presne vystihoval aj pozíciu rozhádanej britskej vlády po referende o brexite. A najmä situácia v uplynulých dňoch sa dá označiť iba jedným slovom: anarchia.

09.07.2018 22:00
debata (3)

Mayovej kabinet sa dlho nedokázal dohodnúť na podobe brexitu, lebo predstavy jednotlivých táborov boli natoľko rozdielne, že sa navzájom vylučovali. Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier preto musel dlho čakať, kým Veľká Británia načrtne svoju konkrétnu predstavu o fungovaní budúcich vzťahov medzi Bruselom a Londýnom.

Keď sa vláda minulý týždeň konečne dohodla na „mäkkom brexite“ (čo sa dá považovať za víťazstvo premiérky Theresy Mayovej), tak reakcia tábora zarytých odporcov členstva v EÚ, tzv. brexiteers, na seba nedala dlho čakať. Ich zástupca, britský minister pre odchod z EÚ David Davis, rezignoval a odchod z vlády následne oznámil aj minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Briti síce nechcú byť členmi klubu, no zároveň chcú užívať všetky výhody plynúce z členstva v ňom. A to jednoducho nejde.

Na jednej strane treba uznať, že postoje Davisa a ostatných euroskeptikov sú konzekventné. Brexit je brexit. Na druhej strane však zatvárajú oči pred realitou. Hoci obchod medzi Veľkou Británou a EÚ v uplynulých rokoch mierne klesol, únia je stále najdôležitejším obchodným partnerom Spojeného kráľovstva. A aj po 29. marci 2019, keď Británia opustí EÚ, neodpláva od brehov Európy. Mnohé doterajšie väzby zostanú zachované a tým je determinované aj celé vyjednávanie. V tom je Mayová oveľa realistickejšia. Lenže aj jej návrh pripomína známu rozprávku, v ktorej mala prísť pastierka ani oblečená, ani nahá, ani peši, ani na voze…

Mayovej návrh počíta s udržaním tesnejších obchodných väzieb s EÚ, no zároveň potvrdzuje odhodlanie Londýna skoncovať s voľným pohybom osôb a tak ďalej… Konzervatívci síce nechcú byť členmi klubu, no zároveň chcú užívať všetky výhody plynúce z členstva v ňom. A to jednoducho nejde. Túto ich schizofréniu im pravidelne pripomínal Barnier.

EÚ stojí na štyroch základných pilieroch – štyroch slobodách: na voľnom pohybe osôb, na voľnom pohybe tovaru, na voľnom poskytovaní služieb a voľnom pohybe kapitálu. Británia si preto nemôže vyberať, ktoré slobody bude akceptovať a ktoré nie.

V najbližších týždňoch budeme pravdepodobne svedkami bratovražedného boja vnútri Konzervatívnej strany. Boris Johnson, ktorý vždy túžil po premiérskom kresle, „zacítil krv“. A tak ako neváhal podporiť vystúpenie Británie z EÚ pred referendom a hazardovať s osudom krajiny, nebude mať problém svoju misiu dokončiť. Môže sa spoľahnúť na podporu zástancov „tvrdého brexitu“. Hoci je ich v radoch toryovcov iba zlomok, sú oveľa hlučnejší a agresívnejší, a tak je možné, že strhnú víťazstvo na svoju stranu. Británia by tak opustila EÚ bez dohody. Len potom nastane tá pravá anarchia v UK!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rezignácia #Brexit #Boris Johnson #David Davis