Kiska nad vodami

Andrej Kiska na hudobnom festivale opäť nazval štát, na čele ktorého stojí štvrtý rok, mafiánskym. Sotva by jeho taliansky kolega Sergio Mattarella označil svoju krajinu tak pejoratívne, ale vzťah k vlasti sa dá vyjadriť viacerými spôsobmi.

09.07.2018 20:00
debata (69)

Ako sa Slovensko zbaví nadvlády mafiánov? „Nesmierne potrebujeme,“ prišiel Kiska s receptom, „prevziať moc. Potrebujeme dostať na ministerstvo vnútra, na políciu, na spravodlivosť a tak ďalej čestných a schopných ľudí.“ Zhodou okolností ide o rezorty, kde vzhľadom na svoje dosiaľ nevysvetlené a vyšetrované kauzy bude zrejme potrebovať protekciu.

K moci sa politik v demokratickom systéme môže dostať iba prostredníctvom rozhodnutia občanov vo voľbách a nie mítingmi na námestiach a letiskách. No sebavedomý Kiska by najradšej už dnes rozdával ministerské kreslá. S kým to chce dosiahnuť, na Pohode nekonkretizoval, ale naznačil to podporou prezidentských kandidátov blízkych SaS, PS a kresťanským demokratom.

Sám kandidovať za hlavu štátu druhýkrát nehodlá. Vysvetľoval to tým, že sa chce viac venovať rodine. Najnovšie mu však údajne manželka povedala: „Ja ti verím, že spravíš všetko dobré pre našu krajinu. Prosím, nezabúdaj na našu rodinu, ale choď do toho!" Ako vystrihnuté z Čapkovej drámy Matka, no tam hral pátos svoju rolu. Tu pôsobí trápne.

Kiska pochopil, že ako prezident svoje sľuby a záujmy nedokáže naplniť, preto si to namieril do exekutívy. Ako predseda novej vládnej strany (iný výsledok ani nepripúšťa) by mal ťažko viac času na výchovu detí. Iba ak by si predstavoval, že sa bude sťa morálny líder víťaznej koalície vznášať ako „boh“ nad politickými vodami. Podľa jeho najnovšieho vystupovania sa už teraz tak cíti.

© Autorské práva vyhradené

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Pohoda 2018