Nákupy podľa SNS

Keď strana známa svojím insitným panslavizmom a odporom proti západnému liberalizmu presadí nákup stíhačiek z krajiny, ktorá je stelesnením Západu, človek by mal spozornieť, lebo je to minimálne zvláštne.

11.07.2018 20:00
debata (3)

Cynik by možno povedal, že vzhľadom na proruské sympatie predstaviteľov SNS sme mohli dopadnúť oveľa horšie – ministerstvo obrany, ktoré má pod palcom, malo totiž v ponuke aj nákup nových ruských stíhačiek MiG-35… NATO-NENATO, poľahky sa mohlo stať, že stroje Mikojan-Gurevič by brázdili slovenské nebo aj nasledujúce desaťročia…

Tým, že sa vláda rozhodla kúpiť americké F-16, sme sa síce odpútali od závislosti na ruskej technike, no i v tomto prípade platí známe príslovie o sýtom vlkovi a celej ovci. Keďže Američania, na rozdiel od Švédov, vedia dodať stíhačky až v roku 2022, dosluhujúce migy bude treba ďalej servisovať. Na svoje si tak prídu aj spriaznené zbrojárske firmy, ktoré na ne od Rusov nakupujú náhradné diely. A práve to mohol byť jeden z motívov, prečo sa dankovcom zrazu nebridia ani americké stroje.

Tým, že sa vláda rozhodla kúpiť americké F-16, sme sa síce odpútali od závislosti od ruskej techniky, no stále však nevieme či je pomer cena/kvalita naozaj najvýhodnejší.

Stále však nevieme to najpodstatnejšie: či je pomer cena/kvalita naozaj najvýhodnejší v prípade F-16, alebo či predsa len nebolo rozumnejšie kúpiť, resp. prenajať švédske gripeny (ako to urobili Česi). Je veľmi zvláštne, že pri multimiliónovom biznise nie je známe kritérium, na základe ktorého sa rozhodujeme pri bežných nákupoch. Nákup stíhačiek v takejto podobe má skutočne ďaleko od transparentnosti.

V prípade predražených schodov v Petržalke alebo piešťanského CT vie asi každý odhadnúť, že to nebolo s „kostolným poriadkom“, lebo ide o sumy, ktoré sú pre každého smrteľníka predstaviteľné. Lenže posúdiť, či je suma 1,6 miliardy eur za nákup stíhačiek adekvátna, je pre laika ťažké. Preto si celá vec žiadala podrobnú analýzu. Lenže z dlho pripravovaného materiálu, ktorý predložil minister Gajdoš (iba deň pred rozhodnutím vlády), sa človek nič také nedozvie, až to vyzerá ako zámer.

Darmo budeme kontrolovať každý cent pri drobnostiach a premýšľať nad tým, či je hodnota, ktorú získame, adekvátna vynaloženej sume, keď na druhej strane budú politici rozšafne rozhadzovať milióny eur na zákazky bez súťaže…

Kedysi koloval vtip, ako Hitler zavolal Tisovi a žiadal ho, aby mu poslal lietadlá. „Jedno, dve alebo všetky tri?“ pýta sa hlava vtedajšieho slovákštátu. Zdá sa, že v niektorých veciach sme sa veľmi neposunuli ani po toľkých desaťročiach. Slovensko momentálne disponuje iba niekoľkými bojaschopnými stíhačkami. Namieste je však otázka, či krajina, ktorej peniaze zúfalo chýbajú v iných oblastiach, má skutočne vynaložiť 1,6 miliardy eur iba na stíhačky, keď celý štátny rozpočet je zhruba 16 mld.

Nehovoriac o tom, že prevádzka amerických stíhačiek je nesmierne drahá a všetky doplnky stoja nemalé peniaze. Poľahky sa nám môže stať, že keď teraz nakúpime stroje v základnej výbave, tak neskôr nám už nezvýšia peniaze na kúpu ďalších systémov a zbraní. Budeme mať síce superdrahé lietadlá, no budú stáť v hangároch.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky #nákup vojenskej techniky