Picassove holubice

„Holuby sú lakomé a svárlivé vtáky, ktovie prečo sa stali symbolmi mieru,“ smial sa Pablo Picasso. On najlepšie vedel, že skutočnými symbolmi mieru sú jeho holubice, ktoré kreslil pre potreby pacifistických kongresov. Rozdiel pováh medzi holubom a holubicou je zrejmý, ale skúste ich rozoznať na ulici.

14.07.2018 17:00
debata (3)

Francúzi si pomáhajú lexikou: holub je pigeon, holubica colombe. Pigeon sa udomácnil v ruštine ako пижон: fičúr, frajer. Nepoznám žiadneho Francúza s krstným menom Pigeon, ale Colombe je všeobecné láskavé pomenovanie pre čisté, nevinné dievča.

Lenže kto kedy povedal, že holubica mieru musí byť biela? Kresťanský kult bielej holubice akoby začínal protirečiť súčasným sociálnym normám, dokonca sa stáva medzinárodne nežiaduci. Maďarský Székesfehérvár nedávno neobstál v súťaži o Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2023.

Keď si porota pozrela jeho prezentačný videoklip, vraj sa jej nepozdávalo, že obyvatelia mesta sú všetci bieli a vyzerajú príliš šťastne. A že kamera zachytila priveľa kostolov a krížov, no žiadnych chudobných a migrantov. Takže ostentatívne zdôrazňovanie židovsko-kresťanských tradícií mesta a nevyvážený pohľad na súčasnosť. Nakoniec aj samotný názov mesta… v preklade Stoličný Belehrad.

Je určite mrzuté, keď obmedzenci sedia v medzinárodných porotách – ale oveľa viac sa treba obávať iného. Pacifistické kongresy, vzbudzujúce sympatie miliónov, sa pominuli (prečo vlastne?). Picassove biele holubice ustúpili miesto sebavedomým a bitkárskym holubom všetkých farieb a odtieňov.

Potomkovia európskych pacifistov-intelektuálov dnes bojujú za spravodlivejší svet so zahalenými tvárami a kovovými tyčami v rukách. Slovo vojna akoby strácalo svoj pôvodný smrtiaci obsah: nielen komentátori, ale aj politici dnes bežne hovoria o obchodných vojnách ako o forme komerčných vzťahov.

Len aby nemal (znovu) pravdu Picassov súčasník a priateľ Ilja Erenburg: „Vojna vždy prichádza dlho pred začiatkom predstavenia, prichádza cez zadný vchod a trpezlivo vyčkáva v tmavej predizbe.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #holubica mieru