Nechápavý Trump

Donald Trump nie je štandardný politik a už vonkoncom to nie je štátnik, ktorý má predstavu, ako by mal svet vyzerať v nasledujúcich desaťročiach.

12.07.2018 20:00
debata (33)

Je to z hĺbky duše obchodník a to formuje jeho pohľad na svet. Človek s mentalitou účtovníka len ťažko môže chápať dôležitosť transatlantického spoločenstva zdieľajúceho rovnaké hodnoty.

Nechápe, že európsky projekt, ktorý umožnil bezprecedentný mier a prosperitu na starom kontinente, treba podporovať a nie naň útočiť. Nechápe preto ani význam Európy pre americkú zahraničnú politiku a dôležitosť NATO (našťastie v americkej administratíve sú ešte ľudia, ktorí týmto veciam rozumejú). Keďže toto všetko sa vymyká jeho predstavám, nemal problém podporiť brexit, a teraz vyhlasuje, že Putin „bude možno jeho priateľ“.

Človek s mentalitou účtovníka len ťažko môže chápať dôležitosť transatlantického spoločenstva zdieľajúceho rovnaké hodnoty.

Ak si Trump myslí si, že Rusko v súčasnej podobe môže byť spojencom Spojených štátov a Západu, tak sa veľmi mýli. Moskva mala túto možnosť, no nevyužila ju. V minulosti sa dokonca uvažovalo, že by sa Rusko mohlo stať súčasťou NATO, lenže po návrate Putina do prezidentskej funkcie v roku 2012 a následnom „obrate“ sa všetko zmenilo. Pred liberálnou demokraciou dáva Putin prednosť vláde silnej ruky. Nikdy sa vnútorne nevyrovnal s tým, že Sovietsky zväz prehral studenú vojnu a sníva o jeho obnove.

Keď Trump na summite hovoril, že Rusko pre Európu nepredstavuje bezpečnostnú hrozbu, pretože máme NATO, jeho slová určite zarezonovali u obyvateľov Pobaltia, Poliakov žijúcich v oblasti Suwalki – kúska zeme vklineného medzi Kaliningrad a Bielorusko, ktorý je najzraniteľnejším územím NATO, ale možno aj u (doteraz) neutrálnych Švédov, ktorým nad hlavami čoraz častejšie prelietavajú ruské stíhačky.

Bol to totiž Trump, ktorý svojimi predchádzajúcimi vyjadreniami mnohých ľudí z bývalého ostbloku zneistil, či by NATO skutočne uplatnilo článok 5 a išlo brániť napr. maličké Estónsko. Oni totiž veľmi dobre vedia, že Rusko je hrozbou a keby neboli členmi NATO, pravdepodobne by ich postihol osud Gruzínska či Ukrajiny.

Trump už ani neskrýva, že západní spojenci sú pre neho iba obchodní konkurenti. V žalúdku mu leží predovšetkým Nemecko, s ktorým majú Spojené štáty obchodný deficit. A to, že na summite NATO v Bruseli zaútočil na Nemecko, ktorému vyčíta prílišnú závislosť od ruského plynu, je v podstate zamlčaným apelom, že skvapalnený plyn môžu dovážať aj z USA…

Úplnou čerešničkou na torte však bola požiadavka, aby všetky členské krajiny NATO zvýšili svoje výdavky na obranu až na 4 percentá HDP! Ak ani taká superveľmoc, akou USA nepochybne sú, toto kritérium nespĺňa (momentálne vynakladajú na obranu 3,57,%), tak ako niečo také môžu požadovať od ostatných?

Na druhej strane, tak ako všetko zlé je na niečo dobré i toto Trumpovo „štuchnutie“ môže ospalú Európu, ktorá si desaťročia „lebedila“ na americkom bezpečnostnom vankúši, prebrať zo spánku.

Kancelárka Merkelová to pochopila ako prvá, keď pred časom povedala, že sa nemôžeme viac spoliehať na Spojené štáty, lebo nás už jednoducho neochránia. „Európa musí vziať svoj osud do vlastných rúk, to je jej úloha do budúcnosti.“

K tomu niet čo dodať, len dúfať, že do Bieleho domu raz príde niekto, kto bude viac rozumieť zahraničnej politike.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Donald Trump