Zástava s farbami dúhy

Na úrade ombudsmanky v predvečer bratislavského pochodu za práva ľudí LGBTI vyvesili napriek protestom SNS zástavu s farbami dúhy. Podujatie podporili aj veľvyslanectvá mnohých krajín. Veď už vo dvoch tretinách členských štátov Európskej únie uzákonili možnosť manželstva či registrácie partnerstva osôb rovnakého pohlavia.

13.07.2018 20:00
debata

Najnovšie sa na uznaní manželstiev homosexuálov dohodla vláda Českej republiky, s ktorou sme mali ešte nedávno spoločné zákonodarstvo. Slovensko však zamrzlo. V tomto ohľade nás predbehlo tradične konzervatívnejšie Španielsko, Portugalsko či Malta, považovaná po Vatikáne za najkatolíckejšiu krajinu sveta.

Zástava symbolizujúca pestrosť ľudstva zaviala znovu po roku, lebo od posledného Dúhového Pridu sa v legislatívnom zakotvení postavenia sexuálnych menšín nič nezmenilo. Naopak, množia sa prípady diskriminácie na pracoviskách i vo verejnom živote. To neraz vedie mladých, nadaných ľudí, aby i v čase hospodárskej konjunktúry, keď vláda vyzýva na návrat Slovákov do vlasti, hľadali uplatnenie v zahraničí.

V posledných týždňoch akoby sa rozbehli preteky v znevažovaní tohto problému. Je šokujúce, že informácia o konaní Dúhového Pridu vyvoláva viac negatívnych reakcií politikov, ale i časti verejnosti, ako keď pravicoví extrémisti organizujú svoje xenofóbne zrazy. Akoby sa časť Slovenska stavala benevolentnejšie k neofašistom než k ľuďom „netradičnej“ sexuálnej orientácie. Homofóbne transparenty, ktoré sa najnovšie objavili v Bratislave, sú len jedným z dôkazov stúpajúcej neznášanlivosti.

Je šokujúce, že informácia o konaní Dúhového Pridu vyvoláva viac negatívnych reakcií, ako keď pravicoví extrémisti organizujú xenofóbne zrazy.

Charta základných práv EÚ zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie. Slovensko túto podmienku očividne nespĺňa. Otázky dedičstva, informovania o zdravotnom stave partnera, spolužitia s cudzím štátnym príslušníkom a ďalších základných práv, ktoré sa v heterosexuálnych manželstvách dávno považujú za samozrejmé.

Keď Smer disponoval parlamentnou väčšinou, mohol pohodlne, ako sa patrí na každú serióznu sociálnodemokra­tickú stranu, presadiť aspoň to, čo sľuboval: úpravy v Občianskom zákonníku. Namiesto toho pred štyrmi rokmi prijal v pochybnom tandeme s KDH ústavný zákon, ktorý zabetónoval definíciu manželstva ako spolužitie muža a ženy. Aj keby teraz chcel Smer túto chybu napraviť, v koalícii s SNS, ktorá sa na čele so svojím lídrom stavia do roly kresťanského mesiáša, veľa toho nezmôže. Ale podľa všetkého ani nič nechce na právach homosexuálov zlepšovať.

Most-Híd v tom tiež nie je ani ryba, ani rak. Veď Béla Bugár bol kedysi predsedom Maďarského KDH. Najnovšie minister spravodlivosti Gábor Gál síce pripustil legislatívnu zmenu pri majetkových záležitostiach párov rovnakého pohlavia. To však nestačí, odkázala mu Mária Patakyová, nominovaná na post verejnej ochrankyne práv podobne ako on Mostom-Híd. Situáciu treba riešiť čo najkomplexnejšie. Ak Slovensko nechce ostať na chvoste európskych krajín v dodržiavaní základných ľudských práv a slobôd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový pochod #registrované partnerstvá #Dúhový PRIDE Bratislava #LGBTI+