Osýpky: Niet nad prevenciu

Ak si niekto toto leto naplánoval dovolenku na východnom Slovensku, tak pravdepodobne zváži, či navštívi Michalovce a okolie. Doniesť si z výletu „darček“ v podobe osýpok netúži nik. Vysoko nákazlivé ochorenie, o ktorom si mnohí mysleli, že sa ho už podarilo eliminovať, je späť v plnej sile.

18.07.2018 20:00
debata (1)

Množstvo epidémií osýpok v celej Európe dokazuje, že vírus tohto ochorenia neustále cirkuluje v populácii.

Zatiaľ čo väčšina z nás sa môže miestu aktuálnej nákazy oblúkom vyhnúť, miestni také šťastie nemajú. Pohľad na mapu Slovenska zobrazujúcu zaočkovanosť proti osýpkam je alarmujúci: okresov, v ktorých sa vakcinácia znížila pod 95 percent, je už takmer polovica.

Vzhľadom na jej klesajúci trend sa tak s lokálnymi epidémiami osýpok a iných infekčných ochorení budeme stretávať čoraz častejšie. Potom sa im bude dať vyhnúť oveľa ťažšie. Navyše, v dnešnej dobe, keď ľudia veľa cestujú a po Európe sa pohybujú migranti (ktorí asi len ťažko majú očkovacie preukazy) sa prenos chorôb značne zrýchlil.

Výsledkom kolektívneho šialenstva môže byť až strata kolektívnej imunity aj voči osýpkam.

Zažívame veľký paradox. Čím viac znalostí máme v oblasti vedeckého poznania, tým viac veríme pseudovede. Tí istí ľudia, ktorí odmietajú očkovanie, veria alternatívnej medicíne, rozličným šarlatánom a užívajú homeopatiká. Výsledkom takého kolektívneho šialenstva môže byť až strata kolektívnej imunity.

Zatiaľ čo Bill Gates vynakladá obrovské prostriedky na očkovanie v krajinách tretieho sveta, slovenské alternatívne „bio-chio“ matky, ktoré broja proti MMR vakcinácii a na „mamičkovských“ weboch šíria nezmysly o autizme, svoje ťaženie stupňujú. Možno sa spamätajú, až keď epidémia ohrozí priamo ich deti.

Argument, že povinné očkovanie je prežitok komunizmu, je absolútny nezmysel. Nevieme doceniť, respektíve nevážime si to, čo máme. Napríklad, keď pred tromi rokmi prepukla epidémia osýpok v Berlíne a dokonca umrelo jedno malé dieťa, vtedajší prezident spolkovej lekárskej komory Frank Ulrich Montgomery sa vyslovil za zavedenie povinného očkovania aspoň v prípade osýpok. Podobné hlasy pritom zaznievajú z celej Európy. Kto tu potom zavádza?

Ako povedal Jan Werich, nad ľudskou hlúposťou nezvíťazíme, no nikdy proti nej nesmieme prestať bojovať! Presviedčanie „bio-chio“ matiek je beh na dlhé trate.

Kvalitnejšou zdravotnou politikou v sociálne vylúčených komunitách by sa však dalo dosiahnuť veľa. Keďže prevencia ostáva vždy účinnejšia ako následná liečba, je v záujme nás všetkých, aby sa takýmto nežiaducim situáciám predchádzalo.

Očkovanie detí je bezplatné, takže ide skôr o lepšiu koordináciu sociálnych a zdravotných služieb. Terénni pracovníci, ktorí sa v týchto komunitách tešia značnej dôvere, vedia najlepšie ľuďom vysvetliť, že ten, kto sa nezaočkuje, ohrozuje zdravie a život ostatných.

Preto skôr, než opäť začneme rušiť miesta terénnych sociálnych pracovníkov, mali by sme sa zamyslieť nad tým, že či to, čo ušetríme, v budúcnosti nezaplatíme niekoľkonásob­ne viac.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba