Ľudská dimenzia

Ťažko sa dá povedať tisíckam ľudí s tradičnou profesiou, ktorá tvorí základ ekonomiky celého regiónu: Žiaľ, končíme! V prípade baníctva na hornej Nitre sa o tom hovorí už desaťročia, no nijaká vláda nenabrala toľko odvahy, aby k tomu pristúpila. Rozhodnutie sa presúvalo z jedného volebného obdobia na druhé.

21.07.2018 09:00
debata (2)

Keď je však jedna politická strana pri moci viac ako desať rokov a má pod palcom ministerstvá hospodárstva a sociálnych vecí, tak už z toho nevycúva. Navyše, na ukončenie vysokej štátnej podpory pre hnedouhoľný revír tlačí Európska komisia, aj termín životnosti staručkej tepelnej elektrárne v Novákoch, nahromadené ekologické problémy… Summa summarum, úloha pre súčasnú vládu je jasná. Príhodnou chvíľou na konečný verdikt je fakt, že čoskoro nabehnú na výroby elektrickej energie dva nové jadrové reaktory v Mochovciach.

Teraz by nemali pokračovať naťahovačky ohľadom dátumu stopnutia „všeobecného hospodárskeho záujmu“, keď z analýz vyplýva – rok 2023. Všetci zainteresovaní by mali sústrediť svoju energiu na plné rozbehnutie Akčného plánu, teda aby sa tu udržal dostatok pracovných príležitostí. A to na kvalifikovanej úrovni a za sociálnych podmienok, na aké sú Hornonitrania oprávnene zvyknutí.

Ešte máme mnohí pred očami, ako sa slovenským strojárom pred 25 rokmi zrútil svet, keď sa z večera do rána zatvárali zbrojárske fabriky a „zázračnej“ transformácii hospodárstva akosi chýbala ľudská dimenzia. To sa určite nesmie zopakovať.

Ak by sa však namiesto do rozumnej diverzifikácie zamestnanosti vrážali ďalšie milióny eur do prekladania riek a železničných tratí, aby sa zase rozširovali ťažobné revíry, tak to by nikam neviedlo. Tú obrovskú snehovú guľu by sme všetci tlačili naďalej pred sebou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #baníctvo na Hornej Nitre #diverzifikácia zamestnanosti