Ruské mimikry

Noční vlci nie sú bežný motorkársky klub.

19.07.2018 20:00
debata (121)

Hoci sa snažia vytvárať dojem, že si chcú iba pripomínať pamiatku padlých sovietskych vojakov v druhej svetovej vojne, v skutočnosti je ich úlohou šírenie putinovskej propagandy. Ich symbolické jazdy krajinami strednej a východnej Európy majú poslúžiť ako pripomienka, že územia, kde v minulosti vkročila noha ruského vojaka, by mali navždy zostať vo sfére ruského vplyvu.

Teraz, keď si otvorili pobočku v Dolnej Krupej pri Trnave a zistilo sa, že v tomto areáli cvičia s ťažkou bojovou technikou Slovenskí branci, už nemôžu predstierať, že sú len akýsi vynovený Zväz (česko)slovensko-sovietskeho priateľstva. Ich pôsobenie u nás, vzhľadom na ich postoje a spoluprácu s paramilitaris­tickými jednotkami, predstavuje bezpečnostné riziko. Je dobre, že ministerstvo zahraničných vecí zaujalo jasný postoj, keď vyjadrilo vážne znepokojenie.

Ak by sa dokázalo, že v roku, keď si pripomíname 50. výročie tragických augustových udalostí, sa cudzia mocnosť snaží vytvárať paralelné vojenské štruktúry na území nášho štátu, bolo by to obzvlášť cynické.

To, že u nás Noční vlci majú svoju základňu, znamená, že Kremeľ považuje Slovensko za bezpečnú a spriatelenú krajinu. V Poľsku by sa o niečo také ani nepokúsili, pretože by to bolo považované za otvorenú provokáciu (resp. by ich tam ani nevpustili). Po Maďarsku, kde Orbán otvorene vyjadruje svoje sympatie k Putinovi, a Česku, kde Nočných vlkov vítal podpredseda vládnej ČSSD Jaroslav Foldyna, sa tak na mape Európy črtá ďalší trójsky kôň Moskvy. Ruská taktika je zrejmá: vyrobiť čo najviac takýchto „slabých článkov“ v EÚ a NATO, aby ich neskôr mohli ľahšie rozbiť.

Keďže ruskí nacionalisti jazdiaci na amerických motorkách vyvolávali skôr úsmev, nik ich nebral príliš vážne. Ak sme vo svojej zhovievavosti doteraz mohli tvrdiť, že „spanilé jazdy“ niekoľkých motorkárov nemôžu byť hrozbou pre demokraciu, lebo tá je predsa dosť silná na to, aby zvládla pár ruských propagandistov, je nutné skonštatovať, že teraz sa situácia zmenila.

Znepokojujúce sú najmä dve veci: Noční vlci dostávajú na svoju činnosť milióny rubľov od ruského štátu. Nejde už iba o tzv. hybridné hrozby, podkopávajúce demokratické zriadenie. Ak sa dokáže ich spolupráca s polovojenskými jednotkami Slovenských brancov (ktorí sa už oficiálne zaregistrovali ako občianske združenie Naša Vlasť je Budúcnosť), bude to znamenať, že cudzia mocnosť sa snaží vytvárať paralelné vojenské štruktúry na území nášho štátu. V roku, keď si pripomíname 50. výročie tragických augustových udalostí, je to obzvlášť cynické. Preto v žiadnom prípade nemôžeme pripustiť, aby sa august ’68 v nejakej podobe zopakoval.

A keďže vieme, akú neblahú úlohu zohrali neoznačení zelení mužíčkovia na Kryme a na východe Ukrajiny, o činnosť tohto klubu sa musí zaujímať ministerstvo vnútra i Slovenská informačná služba. Je to bezprecedentný útok na našu suverenitu.

No najhoršie na tom všetkom je, že pod pláštikom slovanskej vzájomnosti sa tu snažia rozkladať štát a niektorí „národovci“ im pri tom asistujú. A potom, že história sa neopakuje…

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #propaganda #Noční vlci