Kto do teba clami...

Hoci pozornosť svetových médií začiatkom týždňa pútal summit Trump – Putin v Helsinkách, rovnako dôležitá udalosť sa odohrala na Ďalekom východe. Európska únia podpísala s Japonskom svoju doteraz najväčšiu dohodu o voľnom obchode. Dalo by sa povedať, že táto dohoda, ktorou sa vytvára zóna voľného obchodu pokrývajúca viac ako 600 miliónov ľudí a takmer tretinu celosvetového HDP, je najlepšou odpoveďou na Trumpov protekcionizmus.

23.07.2018 07:00
debata (3)

„Ukazujeme svetu, že sme silnejší a viac sa nám darí, keď spolupracujeme, a sme príkladom toho, že obchod, to nie sú len clá a prekážky. Ide aj o hodnoty, zásady a hľadanie riešení prospešných pre všetkých,“ povedal v Tokiu predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Tieto slová boli zjavne adresované americkému prezidentovi, pre ktorého je biznis na prvom mieste, pričom na presadzovaní spoločných hodnôt, akými sú demokracia a ľudské práva, mu príliš nezáleží.

Trump chce zavedením ciel naštartovať hospodársky rast a tvorbu pracovných miest v USA. Dosiahne však pravý opak.

Donald Trump je zjavne nepoučiteľný. Je presvedčený, že svetový ekonomický poriadok, ktorý vznikol po druhej svetovej vojne aj vďaka USA, je pre ekonomiku Spojených štátov nevýhodný. Preto sa snaží demontovať to, čo John Maynard Keynes a ostatní v minulosti ťažko vybudovali. Keďže chce oslabiť Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), EÚ nemôže čakať so založenými rukami.

Ak teda Trump hodlá prejsť k dvojstranným dohodám, pretože ich považuje pre Ameriku za výhodnejšie a zároveň EÚ vníma ako obchodného nepriateľa, tak z hľadiska EÚ budú dohody podobné tej s Japonskom postupne naberať na význame. Únia však potrebuje viac takýchto spojencov, preto začína rokovať aj s Čínou.

EÚ však zároveň musí reagovať na Trumpovu politiku rovnakými zbraňami. Keď niekto chce vojnu, bude mať vojnu. Európa preto pripravuje odvetu. Ak Washington na jeseň uvalí clá na európske automobily, tak Brusel zavedie clá na uhlie, farmaceutické a chemické výrobky zo Spojených štátov. Predražia sa tak lieky, čo iste nepoteší pacientov na starom kontinente, no vzhľadom na to, že Slovensko z USA priamo nedováža uhlie a chemikálie, dotkne sa to len firiem, ktoré spracovávajú chemikálie dovážané zo západnej Európy.

Trump chce zavedením ciel znížiť obchodný deficit s EÚ a očakáva, že to pomôže naštartovať hospodársky rast a tvorbu pracovných miest v USA. Je však takmer isté, že dosiahne pravý opak, pretože obchodná vojna uškodí všetkým. Ekonomika rastie rýchlejšie jedine vtedy, keď sa podarí zvýšiť produktivitu. A na to treba inovácie, nie clá.

Malá poznámka na záver: z minulosti vieme, že predaj luxusných výrobkov neklesá ani v čase krízy. Bohatí Američania, ktorí sú zvyknutí jazdiť na luxusných európskych autách, nebudú mať dôvod pre clá meniť svoje návyky. Naopak, môže sa stať, že európske farmaceutické firmy vytlačia z trhu drahšie americké výrobky lacnejšími generikami.

Nuž, ako sa hovorí, kto seje vietor, žne búrku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dohoda o voľnom obchode #EÚ - Japonsko #Trumpov protekcionizmus